En kvinna går förbi en igenbommad Causeway Bay Bookstore. En bokaffär som hör ihop med det förlag vars personal nu är försvunna. Foto: TT/AP

Bokhandlare försvinner i Hongkong

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt fem personer, varav en svensk, har mystiskt försvunnit i Hongkong. Misstankar finns om att det är säkerhetspolis från det kinesiska fastlandet som ligger bakom.

Det senaste försvinnandet kom förra veckan när redaktören Lee Bo efter dagens arbete aldrig kom hem till sin familj.

Alla personer som försvunnit har koppling till ”Mighty Current”. Ett förlag som specialiserat sig på politiska skandaler och andra känsliga ämnen som är förbjudna att publicera i Kina. ”Mighty Currents” böcker har däremot kunnat publiceras i semiautonoma Hongkong där de bland annat säljs till personer som rest dit från fastlandet.

Protesterna i Hongkong

Bland de saknade finns en svensk man i 50-års åldern som försvann från sitt hus i Thailand i oktober. UD undersöker vad som hänt och meddelar att de ännu inte har några säkra uppgifter om var svensken befinner sig.

Kinaexperten: ”Väldigt obehagligt”

Försvinnandena har väckt oro om att Peking försöker ta ett fastare grepp även om Hongkong. Ett område som överlämnades till Kina 1996 under premissen att området skulle få vara delvis självstyrande med eget rättssystem och en hög grad av självständighet, enligt principen om ett land, två system.

– Det som händer nu är väldigt obehagligt. Hongkong har varit ett område med stor respekt för yttrandefrihet och fria medier men de senaste åren har de som bor där upplevt ett ökat tryck och inflytande från fastlandet. Man protesterar nu mot att samma sorts censur som finns i fastlandet Kina även börjar gälla i Hongkong, säger Kinaexperten Malin Oud till Kulturnyheterna och tillägger att det i så fall visar på en oroväckande frånvaro av respekt för Hongkongs autonomi.

Om det visar sig att det är kinesisk säkerhetspolis som ligger bakom blir förlaget bara ännu ett exempel i raden på personer som ”försvunnit” eller frihetsberövats av den kinesiska regimen. Det som är speciellt i det här fallet är att fastlandet inkräktar på ett område med ett eget rättssystem.

– Det är vanligt att folk försvinner i Kina och dyker upp några månader senare. Tanken kan vara att sätta skräck i folk. Det sägs att förlaget  arbetade med en bok om Xi Jinpings (ledare för Kinas kommunistiska parti reds. anm) kärleksaffärer vilket i så fall kan vara anledningen till att man vill hota de här personerna. 

Hongkongs ledare bekymrad

Hongkongs ledare Leung Chun-ying sa under måndagen att han var ”mycket bekymrad” över försvinnandena men att det trots anklagelser ännu inte finns något som bevisar att kinesisk säkerhetspolis skulle vara involverad.

Skulle det vara så bryter agerandet mot den lag som reglerar Hongkongs självbestämmande, vilket är mycket allvarligt, tillade Leung Chun-ying.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet