Mo Yan har hittills vägrat att kommentera sitt Nobelpris. Foto: Scanpix

Pristagarens första ord: ”Inga kommentarer”

Uppdaterad
Publicerad

Mo Yan har inte gjort sig nåbar för medier direkt efter tillkännagivandet. Nu kommer uppgifter att han kan skjuta alla kommentarer till framtiden.

SVT har sökt Mo Yan hela dagen. Kort efter beskedet om litteraturpriset lyckades nyhetsbyrån TT få tag på honom. Pristagaren ville dock inte uttala sig, utan lade på luren efter ett hastigt ”inga kommentarer”.

Förläggaren Eric Abrahamsen som arbetar med Mo Yan i USA förklarar författarens handling:
– Han kommer inte göra något spontant. Jag tror att han är ganska trött på medier och vill bli lämnad i fred, säger han.

Talar genom sina verk

Att Mo Yan förtjänar årets Nobelpris har inte setts som helt självklart i Kina, där han särskilt av dissidentrörelsen ses som för nära knuten till det styrande kommunistpartiet. Tidigare har Mo Yan gjort gällande att han föredrar att tala genom sina verk, snarare än genom offentliga framträdanden.

– Vissa vill skrika ute på gatan, men vi bör ha överseende med dem som stannar på sin kammare och använder litteraturen för att vädra sina åsikter, sade Mo Yan på en bokmässa i Frankfurt 2009.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet