Anklagelserna i Joakim Lundells biografi väcker etiska frågor

Uppdaterad
Publicerad

I självbiografin Monster anklagar Joakim Lundell sin mamma för att ha utsatt honom för grova psykiska övergrepp som barn – en berättelse som mamman menar inte stämmer. Ord står mot ord – men Forum förlag ser inte att förlaget har något moraliskt ansvar när den bästsäljande boken nu får konsekvenser för de inblandade.

I Youtube-stjärnan Joakim Lundells omskrivna självbiografi, som släpptes 9 oktober, beskriver han hur han under sin barndom utsattes för psykiska övergrepp av sin mamma.

Mamman är namngiven i boken, men kontaktades aldrig av förlaget Forum, som ger ut Monster – varken före eller efter publiceringen.

Hon har dock själv läst delar av boken, vilket hon för Kulturnyheterna beskriver som ”fruktansvärt”.

– Jag säger bara så här: det var det vidrigaste jag någonsin läst. Hur vi än vänder och vrider på det i den där boken så hittar vi inte någonting som överensstämmer med sanningen om vad som hände, säger hon till Kulturnyheterna.

Joakim Lundell: ”Det som står i boken har hänt”

Enligt såväl bokförlaget Forum som författarna (boken är skriven av Joakim Lundell tillsammans med Leif Eriksson och Martin Svensson) är det som beskrivs i Monster sant.

– Det finns inga tvivel om att det som står i boken har hänt. Jag tycker att det är tråkigt att mamma inte kan ta ansvar för de handlingar hon har gjort. I det här fallet har jag inte gjort något fel och det står jag fast vid, säger Joakim Lundell till Kulturnyheterna.

Efter publiceringen av Monster har Joakim Lundells mamma tagit emot ett antal grova hot, och säger hon inte längre vågar bo kvar i sitt hem. Av rädsla befinner hon sig på en annan ort.

Forum: ”Författarna bär utgivaransvaret”

Två såriga berättelser står mot varandra om vad som egentligen hände, och formar komplexa frågeställningar. Vad får man egentligen skriva om en annan människa? Och vem har rätt i en berättelse där ord står mot ord?

Inför publiceringen säger Anders Sjöqvist, förläggare på Forum, att förlaget ”misstänkte att det skulle bli jobbigt” för mamman. Men de såg ingen anledning att informera henne om boken. Det beslutet motiveras av dem med att anklagelserna mot mamman framförts av Joakim Lundell på Youtube långt innan boken gavs ut.

–  Det är inte vi som berättar det här för första gången. Det här är en konflikt som pågått på Joakims kanaler under lång tid, säger han till Kulturnyheterna.

Men mamman menar att den bästsäljande biografin har fått konsekvenser efter utgivningen.

– Jag har ju fått lite kommentarer som de skickar till mina söner. Liksom att ”vi ska avrätta mamman och vi ska stycka henne och slänga delarna utmed vägen”, säger mamman till Kulturnyheterna.

En återkommande konflikt

Konflikten kring Monster är långtifrån ny, och ingår i en lång tradition av litterära uppgörelser: Felicia Feldts roman om sin mamma, uppfostringsgurun Anna Wahlgren, skapade stor uppmärksamhet. Karl Ove Knausgård har skrivit ingående om sin auktoritära far och Jan Myrdal har gjort upp med sina föräldrar, Alva och Gunnar.

Till skillnad från nyhetsmedier krävs inte att båda sidorna ska höras, en författare har rätt att vara den enda rösten i sin egen berättelse. Det innebär inte att man slipper ta ansvar för den: Det är alltid författaren – inte förlaget – som har det juridiska ansvaret. Utsätter man någon för förtal eller om publiceringen drabbar andra kan det få konsekvenser, förklarar Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert.

– Även om man får skriva vad som helst innebär det också att man kan komma att få ta ansvar för vad man har skrivit. Både straffrättsligt och etiskt, säger han till Kulturnyheterna.

Förlagets roll omdebatterad

Samtidigt som författaren är ansvarig för sin berättelse, är debatten om förlagets ansvar ständigt återkommande. Det finns flera fall där förlag har stoppat en utgivning då boken innehåller faktafel eller kan anklagas för förtal (se faktaruta).

På frågan om vilket ansvar det Bonnierägda förlaget Forum har för konsekvenserna av utgivningen av Monster, hänvisar Anders Sjöqvist till juridiken. Att Joakim Lundells mamma nu utsätts för hot har inget med förlaget att göra, enligt honom.

Ser ni något moraliskt ansvar?

– Du använder ord som moral. Vi anser att Joakim har rätt att ge sin version av sin uppväxt, säger Anders Sjöqvist.

Böcker som dragits in av förlag

Juridiskt är det författaren som är ansvarig utgivare, men det finns flera exempel på när förlag ändå tar på sig ansvaret för de böcker de ger ut.

Den enda svenska bok som fällts för tryckfrihetsbrottet förtal är Ing-Marie Erikssons debutroman Märit från 1965. Hovrättens dom grundades på att boken skildrade handlingar som var av ”allvarlig beksaffenhet” – i det här fallet misshandel – och att personerna i romanen var lätta att identifiera.

Norstedts förlag drog in Paul Frigyes bok om Jan Guillou på grund av faktafel.

Historikern Herman Lindqvist har på grund av faktafel fått två böcker indragna och korrigerade av sina förlag.

Ledarskribenten och författaren Hanne Kjöllers bok om journalisters felaktiga publiceringar drogs in och rättades på grund av faktafel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.