Omslag till Harlequin-böcker.

Harlequin ger ut svensk författare – under pseudonym

Uppdaterad
Publicerad
Världens största romantikförlag säljer 2,5 miljoner böcker om året i Norden. Hittills har man aldrig gett ut en svensk författare. Men nästa år kommer ”Kärlek på öppet hav” – ett lesbiskt triangeldrama i 1800-talsmiljö.

Tantsnusk. Det var en stämpel som ställde till det för böcker om kärlek – skrivna av och för kvinnor. Uttrycket myntades under 80-talet, och förknippas av många med författare som Jackie Collins eller Virginia Andrews.

Böcker i romance-genren har ofta avfärdats som ytliga och könsstereotypa. Men den bilden börjar luckras upp.

– Det är en jättestor skillnad på böcker som kom ut då och nu. I takt med att vi blivit mer jämställda som samhälle har paren i våra romanceböcker blivit mer jämställda, säger Anna Svedbom, förlagschef på Harper Collins Nordic som ansvarar för Harlequins verksamhet i Norden.

Harlequin störst i världen på romance

Harlequin är det största romantikförlaget i världen, och ger varje år ut 1500 titlar bara i Norden. Många av böckerna säljs på stormarknader, och den som blickar ut över Harlequinhyllan i matbutiken kanske tror att det inte hänt så mycket inom genren – trånande kvinnor och män i dramatiska poser äter upp varandra med blicken. Men det finns ett växande intresse för skildringar av homosexuell passion, menar Anna Svedbom.

Lesbiska trianglar

När förlaget snart ger ut sin första svenska författare någonsin – handlar det om ett triangeldrama mellan tre kvinnor.

– ”Kärlek på öppet hav” kommer ut i april nästa år. Det är lesbisk romance i 1800-talsmiljö. Och andrapristagaren i vår svenska författartävling förra året var en gay-romance, säger Anna Svedbom.

Enligt Anna Svedbom är författaren bakom ”Kärlek på öppet hav” en etablerad romanförfattare som normalt skriver i en helt annan genre.

Men boken kommer att komma ut under psedonym. Varför?

– Vi hade en lång diskussion om det. Det handlar om att författaren vill skilja det här från det andra författarskapet eftersom böckerna skiljer sig mycket åt. Sedan får vi se om det avslöjas vem som ligger bakom längre fram. Det kommer också fler svenska författare under nästa år.

Svårt att skriva passionerat

Varför har ni inte gett ut några svenska författare tidigare?

– Det är en svår genre att skriva i. Tidigare har vi fått in få manus men nu ser vi att inflödet ökar. Men det är en utmaning för författare att få till det där passionerade drivet, det blir lätt lite ljummet. Böckerna behöver ju inte innehålla sex, men kärlek och glöd.

Är det typiskt svenskt?

– Det kan stämma. Vi är vana vid att skriva om bestialiska mord, men inte vid att försöka få till en passionerad stämning.

”En feministisk genre”

Det finns mängder av subgenrer inom romance. Läkarromaner, gayromance, historisk romance, paranormal romance och sci fi, till exempel. Och många unga författare intresserar sig för romance i dag, menar Anna Svedbom.

– Romance en feministisk genre. Mycket mer feministisk än vad många deckare är. Kvinnorna är nästan alltid starka. De är subjekt som ser till att få vad de vill ha, säger Anna Svedbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer