Foto: TT

Fortfarande tyst från Bob Dylan

Uppdaterad
Publicerad

Hurrarop och burop har seglat i sociala medier och tidningssidor sedan det stod klart att Bob Dylan får årets Nobelpris i litteratur. Den enda som håller tyst är Bob Dylan själv och akademien har fortfarande inte fått tag i honom.
– Det är mycket ovanligt, säger akademiledamoten Per Wästberg.

Det har snart gått en vecka sedan beskedet om årets Nobelpristagare basunerades ut över världen efter att Sara Danius läste upp beslutet i Börshuset i Stockholm. Men ännu är det tyst från mottagarens sida.

En kort tweet

På Bob Dylans officiella hemsida står det ingenting om priset, men på Twitter finns det en tweet som visar att Bob Dylan åtminstone har tagit emot beskedet.

”Bob Dylan belönades med 2016 års Nobelpris i litteratur ”som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen”.

Men när Bob Dylan stod på scen i Las Vegas igår kväll kommenterade han inte nyheten.

– Det är mycket ovanligt. Det har säkert aldrig förekommit att någon har varit tyst så länge. När sydafrikanen Coetzee blev uppringd i Chicago var klockan halv fem på morgonen så han skrek bara ”Nej nej nej!”, men när han hade ätit frukost sa han ”Ja, ja, ja!”. Men Dylan är ju heltyst än så länge. Det är unikt skulle jag tro, säger Per Wästberg, ledamot i Svenska akademien.

Ingen kontakt

Det har utlovats ett pressmeddelande, men än så länge har ingen sett skymten av det. Akademien har däremot varit i kontakt med skivbolaget. Något kontakt med mottagaren har ännu inte fått till.

Är Dylans tystnad besvärande för akademien?

– Nej, men man är lite överraskad. Vi har varit beredda på alla slags beteenden från hans sida. Han har ju ett visst rykte om sig att vara besvärlig om man säger så. Han får bestämma själv om han vill komma hit eller inte. Det är hans sak, men vi har så att säga gjort vårt med det här valet, säger Per Wästberg.

Mottagare har tackat nej

Det har förekommit att författare har nekat till priset. Jean-Paul Sartre är känd för att ha avböjt priset när han tilldelades det 1964. Men Per Wästberg bekymrar sig inte avsevärt om Bob Dylan ska göra samma sak eller inte. Han tror åtminstone att han kommer acceptera det.

– Tar han inte emot priset kommer han ändå upp på listan. Även de som säger nej till priset får det. Sartre är ju ändå uppförd på listan av Nobelpristagare. Senare sa Sartre att han ville ha priset för pengarnas skull, men då var det för sent.

Tillkännagivandet av Bob Dylan som Nobelpristagare har blivit en vattendelare i litteraturvärlden. Men hos Per Wästberg är bilden glasklar:

— Jag och många har läst honom utan musikackompanjemang. Massvis med sidor av hans poesi. Ingen annan amerikansk poet, i mina ögon, når upp till Bob Dylan av dem som har kommit fram efter 1950 till nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer