Foto: TT & skärmdump Twitter

Tidningen The Sun hånas efter artikel om Frankensteins monster

Uppdaterad
Publicerad

”Blödiga studenter hävdar att Frankensteins monster var 'missförstådd' – och är i själva verket ett offer”. Så lyder rubriken på en artikel från tidningen The Sun – något som fått internet i allmänhet, och Twitter i synnerhet att ge svar på tal: För nog är väl det vad hela romanen ansetts handla om – i 200 år?

Förra veckan publicerade The Times en artikel om hur så kallade millennials – personer födda efter 1982 och framåt – återupptäcker Mary Shelleys i år 200-årsjubilerande skräckroman Frankenstein.

Den yngre generationen, påvisade The Times, väcker numera frågeställningar om hur dagens samhälle behandlar varelser som både liknar och inte liknar oss.

Artikeln plockades upp av tidningen The Sun, som spetsade vinkeln med en mer dramatisk rubrik.

För i The Sun gavs artikeln rubriken ”Snöflinge-studenter hävdar att Frankensteins monster var 'missförstådd' – och är i själva verket ett offer”. Begreppet snöflinga – eller snowflake – har på senare år börjat användas med betydelsen ”blödig” eller ”lättkränkt” .

Fick mothugg av Twitter

Internet – och särskilt Twitter – var snabba att reagera med inspel mot The Suns formuleringar: de trycker på att poängen i romanen från 1818 är just att läsaren ska hitta anledningar till att sympatisera med varelsen – och se den som ett offer för sina omständigheter.

Artikeln i The Suns dramatiska ordalag citerade en professor från The Times artikel som beskriver hur studenter idag tycks vara väldigt sympatiskt inställda till varelsen – och att de bland annat ställer frågor om huruvida varelsen idag skulle ha omfattats av djurskyddslagstiftning.

”Snöflinge-studenter hävdar att Orwells 1984 var ”missförstådd” – och i själva verket en DYSTOPI”, skriver en twitteranvändare.

Foto: Skärmdump Twitter

Och en annan kontrar liknande med:

”Snöflinge-studenter hävdar att Romeo och Julia kan ha haft en ”problematisk” relation”.

För att lugna Twitterflödet svarade The Suns PR-chef senare:

”Om vår artikel får människor att läsa boken en gång till är det bara positivt”.

Vad är en snöflinga?

Ordet snöflinga har på senare år börjat användas i bemärkelsen ”lättkränkt” och användes flitigt av Trump-anhängare gentemot motståndarsidan under presidentvalskampanjen.

Upphovsman till begreppet är, enligt egen utsago, Fight club-författaren Chuck Palahniuk. Repliken lyder: ”Du är inte speciell. Du är inte en unik och vacker snöflinga.”

Palahniuk sade i en intervju förra året att han anser att dagens unga är känsligare än någonsin:

”Varje generation känner sig förorättade av olika saker, men mina vänner som undervisar i högstadiet säger att deras elever är väldigt lättkränkta”, sade han till Evening Standard.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.