Gellert Tamas: ”Det är obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Akademibokhandeln ställer in författarsamtalet där Gellert Tamas skulle ha pratat om boken ”Det svenska hatet”, och hänvisar till en samlad säkerhetsbedömning. Författaren, Gellert Tamas, är kritisk och kallar beslutet ”mörkt tragikomiskt, eftersom boken handlar om hur just hat och hot påverkar det offentliga samtalet och skapar rädsla”.

Nyligen blev det klart att lördagens författarsamtal, med Gellert Tamas, om boken ”Det svenska hatet” inte blir av. Boken handlar om vår tids hat, om både högerextremism och islamism. Samtalet skulle ha ägt rum i butiken på Mäster Samuelsgatan i Stockholm, som är en av landets största bokaffärer. Akademibokhandelns vd Maria Hamrefors menar att det inställda samtalet har med säkerhet att göra.  

– Det handlar om en säkerhetsbedömning, av säkerhet och trygghet i den aktuella butiken. Kommande lördag är mitt i julhandeln för oss och jag tror att vårt misstag var att vi inte tänkte till från början utan att vi bokade in evenemanget vid ett sånt här tillfälle då vi har väldigt mycket kunder i våra butiker. 

Fanns det något hot? 

– Det fanns inget uttryckligt hot som har nått oss mot det här evenemanget utan det är en samlad bedömning som vår säkerhetsansvarig har gjort, säger Maria Hamrefors. 

Allvarligt att ställa in 

Akademibokhandeln har erbjudit Gellert Tamas att genomföra ett samtal efter stängning, något som författaren har tackat nej till. Tamas menar det är allvarligt att ett evenemang som var inbokat sedan ett halvår tillbaka ställs in.  

– Akademibokhandeln ställer in utan att det finns någon konkret hotbild, istället är de oroliga för att det ska uppstå en hotbild, säger han.

– Det är Sveriges största kedja och deras största butik. Det är obehagligt, om inte de vågar ha ett författarsamtal, vem ska då våga?  

Akademibokhandeln hänvisar till säkerheten, borde de ha gjort något annorlunda? 

– Skapa skyddet som behövs. Ta dit en säkerhetsvakt och se till att hantera den hotbild som inte finns. 

Maria Hamrefors, vd på Akademibokhandeln, tror däremot inte på en lösning med vakter. 

– Vi tycker inte det är en realistisk lösning. Det här är en stor butik, vi har flera ingångar, det är ingen lösning helt enkelt att ta dit mängder av väktare och genomföra en massa säkerhetsåtgärder. Det här ju en butik där vi ska sälja böcker. 

Det hade blivit en ekonomisk förlust? 

– Nej, det är ingen ekonomisk fråga utan det hade blivit en väldigt dålig dag för julhandel i butik och ett dåligt bemötande för våra bokhandelskunder, säger Maria Hamrefors. 

”Vi har sett det i diktaturer”

Ola Larsmo, ordförande på Svenska PEN, anser att det inställda författarsamtalet indirekt går att härleda till en framväxande hotkultur som vänder sig mot författare, journalister och konstnärer.  

– I dag utsätts man regelmässigt för hot i varierande allvar, från rena mordhot till oförskämdheter, så fort man yttrar sig offentligt. Det är en situation som i förlängningen leder till tystnad i ett samhälle. Vi har sett det i diktaturer. Inte minst i Östtyskland.  

– Vi är på väg dit och Sveriges största bokhandelskedja, Akademibokhandeln, har ett ansvar att försvara det fria ordet, säger Ola Larsmo.   

Varför har Akademibokhandeln ett ansvar? De är ju en privat bokkedja.  

– De är också den plats där kunder hittar böcker och träffar författare. Man är därmed också en slags offentlighet.  

Akademibokhandelns vd drar däremot inte några paralleller mellan deras agerande och hot och hat i det offentliga samtalet. 

– Nej, jag tycker man blandar ihop saker på ett felaktigt sätt. I det här fallet har vi gjort en säkerhetsbedömning med hänsyn till kunder och medarbetare i vår butik. Samtidigt så säljer vi ju hans bok i alla våra butiker, det är en av de titlar vi lyfter fram stort i vår julkampanj. Så vi promotar gärna boken och genomför gärna evenemang, men vi tycker att en lördag mitt i julhandeln var illa vald, säger Maria Hamrefors.  

Du tycker inte att ert agerande är lite fegt? 

– Nej, tvärtom, jag tycker faktiskt vi tar ansvar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.