Generaldirektör Lena Söderberg menar att SGU är öppna med att majoriteten av biblioteket läggs ned, trots att detta inte kommunicerats utåt. Foto: SGU/SVT

Generaldirektören svarar på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

SGU:s generaldirektör Lena Söderberg menar att branschens oro för det geologiska bibliotekets framtid är överdriven. Söderberg säger sig heller inte känna till förslagen på att hemlighålla bokbränning – trots att hon står som beställare för projektet där förslaget ingår.

SGU avveckling av sitt 160 år gamla bibliotek har mötts av massiv kritik. Kulturnyheternas granskning visar att Uppsala Universitet, som ska ta över samlingen, bara är beredda på att ta emot en bråkdel av bibliotekets tusentals hyllmeter stora samling. En samling som beskrivs som navet i den svenska geovetenskapliga kunskapsbanken av experter SVT pratat med.

Men SGU:s generaldirektör Lena Söderberg känner inte till någon kritik, när Kulturnyheterna talar med henne.

– Vi ska absolut inte göra något som gör att vi riskerar det kulturhistoriska eller geovetenskapliga värdet. Det är precis tvärtom. Vi vill säkra den här kunskapen genom att gå samman med Uppsala universitet, säger Lena Söderberg.

Beskrivs som katastrof

Att flytta en bråkdel av SGUs 160-åriga samling har dock uppfattats som en nedläggning, snarare än en flytt, av flera kritiker. SGU har heller inte kommunicerat att deras enorma samlingar decimeras utåt, istället har de bara angett att biblioteket flyttas till universitetet.

Professorer i geologi på universitet, museer och geologiföreningar skriver nu i ett protestbrev till SGU att förfarandet är en katastrof för svensk forskning.

– Någon nedläggning är det inte tal om, utan en samordning. Jag känner inte igen beskrivningen. För att säkerställa att samordningen går rätt till har vi sammanställt en grupp med brukare som referensgrupp, säger Lena Söderberg.

Vi har uppgifter på att det redan har börjat slängas saker?

– Det är inte de uppgifterna jag har, att det slängs saker som har med det geovetenskapliga biblioteket att göra.

Föreslog mörkläggning

Men bilder och källor inifrån SGU visar att kartböcker och geologisk litteratur redan har slängts. I projektspecifikationen föreslås dessutom att böcker som över efter flyttprojektet borde brännas i hemlighet för att ”undvika negativ publicitet”, i en så kallad sluten destruktion. Lena Söderberg står som beställare i dokumentet.

Vad är en sluten destruktion?

– Det vet inte jag.

I projektplanen är det ett av alternativen som läggs fram, för att undvika negativ publicitet.

– Då får jag ta tag i det. Det är inte intentionerna som jag förstått att styrgruppen har.

Hur ser du på att bränna material i smyg?

– Det har aldrig varit min tanke. Absolut inte.

Unik samling försvinner

Såväl SGU som Uppsala Universitet menar att tillgången på geologiskt material kommer att vara detsamma som före flytten, och att majoriteten av böckerna som inte flyttas är dubbletter.

Men det är en sanning med modifikation: i nuläget ska Uppsala universitet bara ta emot drygt 70 hyllmeter av SGUs mer än 2234 hyllmeter stora samling. Även om många böcker går att fjärrlåna på andra håll i landet, försvinner Sveriges största samling av geologisk forskning. Samtidigt har tusentals hyllmeter av material inte gåtts igenom. Att detta beskrivs som en okomplicerad flytt utåt får hård kritik från forskare.

Lena Söderberg menar att arbetet inte är klart, och att fler böcker kan komma att sparas. Hon lovar också en ökad insyn i vad som egentligen ska ske med myndighetens unika samling.

– Vi är en myndighet och ska vara öppna med hur vi hanterar material. Jag ska absolut ta upp det med styrgruppen, att vi ska vara öppna med vad vi gör med det som vi sorterar ut.

Man får en lätt känsla av att ni inte vill att det ska finnas någon insyn i detta. Vad tänker du kring det?

– Den frågan får vi ta upp i styrgruppen. Och ändra i projektspecifikationen och se till att samtliga inblandade är på det klara med att det inte ska gå till på det här sättet.

Om SGU och biblioteket:

Myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) hanterar frågor som rör berg, jord och grundvatten. Deras bibliotek i Uppsala grundades 1858 och rymmer Sveriges största samling av geologisk forskning och information från 1600-talet och framåt. Det beskrivs som navet i den svenska geovetenskapliga kunskapsbanken av experter som SVT talat med.

I projektplanen för flytten framgår att topografiska kartor, utredningar, och äldre kartböcker redan har fått beslut om att avyttras. Dessutom har Uppsala Universitet uppgett att de inte har intresse för hundratals hyllmeter av svenska och internationella böcker, tidskrifter och kartor. Av de böcker som blir kvar uppger projektplanen att man ska ”pröva möjligheten” att ge bort materialet, men att de böcker som är kvar efter projektets i slutändan ska gallras. I nuläget rör det sig om tusentals hyllmeter material.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.