Stor uppslutning från den franska pressen när Lydie Salvayre mottog Goncourtpriset i Paris. Foto: TT

Goncourtpriset till Lydie Salvayre

Publicerad

Den franska författaren vinner med romanen ”Pas pleurer”, som handlar om det spanska inbördeskriget.

Lydie Salvayre är en fransk författare och före detta psykiatriker, född 1948, med rötter i Spanien. Hennes föräldrar var republikaner och flydde undan Francos regim i slutet av spanska inbördeskriget. Just det spanska inbördeskriget är skådeplatsen för den nu prisade romanen ”Pas pleurer” (gråt inte).

Två röster

Romanen handlar om upproret som startade det spanska inbördeskriget 1936. Historien berättas genom två röster: den franska författaren Georges Bernanos och Lydie Salvayre egen mamma, Montse.

Lydie Salvayre mottog Goncourtpriset – som anses vara Frankrikes finaste litteraturpris – strax efter klockan tolv idag, på restaurang Drouant i Paris. Där det traditionsenligt delas ut sedan mer än hundra år.

– Jag är väldigt lycklig, jag är väldigt rörd, sa Lydie Salvayre enligt AFP.

Prissumma: 10 euro

Lydie Salvayre vann framför favorittippade algeriska författaren Kamel Daoud och fransmannen David Foenkinos. Vinnaren av Goncourtpriset får endast 10 euro, en symbolisk summa, men den vinnande boken brukar bli en bästsäljare i Frankrike.

– Jag hoppades, det gör man alltid, hur kan man inte hoppas. Och jag hoppas att det inte blir sista gången, sa Lydie Salvayre till AFP.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.