Gui Minhai, svensk medborgare och regimkritisk bokhandlare i Hong Kong, försvann för att sedan be om ursäkt i statlig tv. Foto: TT

Fängslade förläggaren Gui Minhai får internationellt pris

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade förläggaren och författaren Gui Minhai tilldelas IPA:s (International Publishers Association) Prix Voltaire 2018.

Prisutdelningen hålls den 12 februari 2018 i samband med IPA:s kongress i New Delhi, där även ett seminarium kommer att hållas om betydelsen av priser i kampen för yttrandefrihet, enligt Svenska förläggareföreningens pressmeddelande.

Den svenske förläggaren Gui Minhai försvann från sin semesterbostad i Thailand 2015 och dök senare upp i Kina där han fängslats under tveksamma omständigheter. Den sannolika orsaken är att han gett ut regimkritisk litteratur på sitt förlag i Hongkong.

Fördes bort av civilpoliser

I oktober meddelade kinesiska myndigheter att Gui Minhai släppts ur fängelset, uppgifterna gick inte att bekräfta och Gui Minhai gick inte att nå.

Nästa gång han dök upp var den 20 januari, då han reste med ett tåg i sällskap av två svenska diplomater för att besöka läkare på svenska ambassaden, sedan han uppvisat symptom för ALS.

Under ett stopp klev tio civilklädda poliser ombord och förde bort honom, enligt dottern Angela Gui. Både utrikesminister Margot Wallström och USA:s utrikesdepartement har krävt att Gui Minhai släpps fri.

Uppmärksammas under året

Som mottagare av Prix Voltaire kommer Gui Minhai att uppmärksammas vid ett antal tillfällen under året, skriver Svenska förläggareföreningen.

Första gången genom ett seminarium på London Book Fair i april. Utmärkelsen ger även IPA:s Freedom to Publish-kommitté möjlighet att i många sammanhang följa upp fängslandet av Gui Minhai.

– Det är en solidaritetshandling. Vi vill visa att han inte är glömd, vi tänker på honom, vi bryr oss om honom. Vill vill sätta ljuset på honom och hans öde och sätta press på Kina att släppa honom, säger Kristina Ahlinder, direktör Svenska Förläggareföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.