Visa alla (3)
Visa alla (3)

Jan Guillou: ”De ger ut boken för publicitetens skull”

Uppdaterad
Publicerad

Paul Frigyes omdiskuterade bok om Jan Guillou drogs tillbaka av Norstedts. Nu ges den ut på Lindelöw förlag.

Jan Guillou säger till Kulturnyheterna att förlaget gör detta enbart för publicitetens skull.

– Först ville inte Bonnier ge ut boken och sen sen drar Norstedts tillbaka den. Men det är klart, går man tillräckligt långt ned på listan så är det klart att man hittar någon som ger ut den bara för publicitetens skull, säger han till Kulturnyheterna.

Efter att Jan Guillou påpekat en rad faktafel i journalisten Paul Frigyes bok ”Höjd över varje misstanke” drog Norstedts in boken i början av januari. En månad senare beslöt man att inte ge ut boken alls.

Paul Frigyes sa då till Kulturnyheterna att han tyckte det var svårbegripligt att förlaget inte stod bakom sitt utgivningsbeslut. Nu är han glad att boken ändå ges ut på göteborgsförlaget Lindelöw.

– Jag tycker att fenomenet Guillou är så intressant att det förtjänar att betraktas även utanför hans egen berättelse, säger Paul Frigyes till Kulturnyheterna.

Räknar med moteld från Guillou

Han utgår ifrån att Jan Guillou kommer med moteld även denna gång.

– Absolut, det räknar jag med. Så det är ju en uppoffring på ett sätt, men det får jag ta. Det finns en rädsla kring Jan Guillou och det är konstigt om ingen vågar granska eller skriva en bok om honom, säger han.

Haveri i morgonsoffan

Den nya utgåvan innehåller dessutom det nyskrivna kapitlet ”Dramatiken och haveriet i SVT Morgon”. Där beskriver Friggyes hur han mötte Guillou i tv-studion och medieturerna som följde efteråt.

– Själva intervjutillfället var inte värre än ett vanligt tandläkarbesök, men det som blossade upp efter blev ohyggligt stort, säger han.

I debatten påpekade och bevisade Jan Guillou att Frigyes hade fel på flera punkter i boken. Frigyes beskriver tiden efteråt som en väldig besvikelse under jobbiga former. Se hela debatten här.

Han är inte klar med redigeringen av den nya utgåvan än men säger att han kommer ta bort den biten som handlar om Guillous slutbetyg.

– Det var ju det stora felet, som jag ser det.

”Försök till karaktärsmord”

Guillou kallade boken för ”ett försök till karaktärsmord” när Kulturnyheterna intervjuade honom tidigare i vintras. Han sa också att Frigyes bok om honom innehöll hundratals faktafel. Hur han kommer att agera nu när boken ändå ges ut vet han inte ännu.

”Boken är åtalbar”

Han menar att Friggyes med sin bok försöker bevisa att Jan Guillou inte uträttat något av värde

– Utan uteslutande lever för att för att manipulera och hypnotisera mina journalistkollegor och tvångsmässigt har ljugit om allt och alla i hela mitt liv, säger Jan Guillou.

Han fortsätter:

– Det nya förlaget måste tvätta boken på något sätt, för som den ser ut nu är den åtalbar, men tar de bort de delarna så försvinner bokens hela tes, säger han.

Men oavsett på vilket sätt det nya förlaget väljer att redigera ”Höjd över varje misstanke” så kommer han inte gå vidare med några förtalsanklagelser.

– De vet att risken att att bli åtalade är noll, säger Jan Guillou. Det skulle bara ge ytterligare publicitet och resultera i en debatt där förlag och författare kan slå sig för bröstet och tala om yttrandefrihet, demokrati och annat fint, och på så sätt väcka journalistkårens sympatier.

Det är ännu inte klart när boken kommer ut, men Paul Frigyes hoppas den blir färdig under våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Boken om Jan Guillou

Mer i ämnet