De två författarna möttes i en iskall sammandrabbning i SVT:s Gomorron Sverige.

Kritiserad Guillou-bok stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade boken om Jan Guillou kommer inte ges ut igen hos Norstedts, på grund av faktafel. Författaren har nu kontakt med ett nytt förlag.

Den 7 januari beslutade bokförlaget Norstedts att dra tillbaka Paul Frigyes bok ”Höjd över varje misstanke”, som skulle ge en mindre hyllande bild av författaren och journalisten Jan Guillou.

Beslutet togs efter anklagelser om faktafel och en debatt som bland annat omfattade ett hetsigt samtal mellan Jan Guillou själv och författaren Frigyes, i SVT:s direktsända program Gomorron.

Boken om Jan Guillou

Förlaget tar ansvaret

Nu har bokförlaget beslutat att det inte räcker med att korrigera några allvarliga sakfel. Boken kommer inte att ges ut i någon reviderad upplaga.

Norstedts tar på sig hela ansvaret för händelsen, medger att man brustit i den källkritiska granskningen och ber både Jan Guillou och Paul Frigyes om ursäkt, i ett pressmeddelande.

Författaren missnöjd

– Jag har inte hunnit smälta det här beskedet än. Det är svårbegripligt att förlaget inte står bakom sitt utgivningsbeslut, säger den besvikne författaren Paul Frigyes till Kulturnyheterna.

Han äger själv rättigheterna till bokmanuset och har kontakt med ett nytt bokförlag.

Se hela debatten mellan Jan Guillou och Paul Frigyes här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boken om Jan Guillou

Mer i ämnet