Geir Gulliksens roman ”Berättelse om ett äktenskap” har rönt stor uppmärksamhet. Foto: SVT

Gulliksens ex-fru: ”Jag känner mig utlämnad”

Uppdaterad
Publicerad

Geir Gulliksens roman ”Berättelse om ett äktenskap” har hyllats av kritikerkåren. Men alla instämmer inte i lovorden –  i en krönika i dagens Aftenposten kritiserar hans ex-fru Marianne Bang Hansen, utan att nämna Gulliksen vid namn, en författares frihet att använda sig av andras privatliv.

Den norske författaren Geir Gulliksens roman ”Berättelse om ett äktenskap” handlar om hur en man blir lämnad av sin hustru för en annan efter att han själv uppmuntrat henne till att ha ytterligare en relation utöver den med sin make. Boken har fått stor uppmärksamhet och har nyligen getts ut på svenska.

Nu går Gulliksens ex-fru till kritik mot romanen i en krönika i den norska dagstidningen Aftenposten, där hon, utan att nämna Gulliksen vid namn, kritiserar författarkårens frihet att skriva om andra människors privatliv och skriver att hon känner sig utlämnad.

”Vad gör det med en människa att få sitt förhållande offentliggjort utan att man själv har någon kontroll över det? Hur är det möjligt att, när alla andra yrken måste använda sig av en professionell form av reflektion, så går konsten fri? Är den rådande normen att: ”Så länge det handlar om god konst, så är etiken underordnad”?”

”Råder dubbelmoral”

Marianne Bang Hansen, som till yrket är psykolog, skriver även att man måste kunna skilja på det som sker mellan människor inom privatlivet och det man utövar i sitt yrkesliv.

”För mig innebär det en paradox att en konstnär kan skylta med mänskligt material som i mitt yrke är skyddat. Det handlar om dubbelmoral: En som råder för konsten och en annan som råder för alla andra yrkeskårer”.

Marianne Bang Hansen avslutar sin text med att konstatera att ingen etik skyddar hennes privatliv.

”Händelser i livet som handlar om kärleksliv, otrohet och skilsmässa – som de flesta av oss vill hålla privata – har i mitt fall blivit offentliga genom en skönlitterär roman. Som konst. Och jag kan inte göra något åt det.”

I samband med att krönikan publicerats har Aftenposten sökt Geir Gulliksen och hans förläggare, men de har avböjt att kommentera texten.

Läs Ingrid Elams recension av ”Berättelse om ett äktenskap” här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer