Foto: Scanpix

Hälften av eleverna saknar bemannade skolbibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Hälften av landets elever saknar tillgång till ett skolbibliotek med personal – trots att de har rätt till ett enligt lag. Det visar nya siffror från Kungliga Biblioteket.

Förra året började en ny skollag att gälla i Sverige, och det blev tydligt att alla enheter i landets grundskolor och gymnasier ska ha tillgång till ett skolbibliotek. Men så ser inte verkligheten ut. I januari skickade Kungliga Biblioteket (KB) ut en enkät till närmare 6000 skolenheter, och snart fann man att en av sex elever helt saknar ett skolbibliotek.

Nästan hälften av landets elever får nöja sig med ett skolbibliotek utan personal, enligt KB:s uträkning, och endast en tredjedel av eleverna har ett skolbibliotek som uppfyller alla dessa kriterier: En sökbar katalog, placerat i skolans lokaler, minst 1.000 fysiska medier och personal minst 20 timmar i veckan.

Ont om minoritetsspråk

Enkäten visar på flera brister i skolbiblioteken. Bland annat saknar många av biblioteken titlar på minoritetsspråken och andra språk. Det är inte heller alla som erbjuder anpassade medier för elever med lässvårigheter.

KB:s siffror baseras på totalt 5.956 skolenheter, varav ett antal delar bibliotek med varandra. I vissa delar av rapporten antar KB att samma förhållande råder på de skolenheter som inte svarade på enkäten. De flesta av eleverna som omfattas av undersökningen går i kommunala skolor.

En av tre elever i grundskolan och gymnasiet har tillgång till ett skolbibliotek som åtminstone:

Har katalog, manuell eller datoriserad

Ligger i skolans lokaler

Är bemannat minst 20 timmar

Har minst 1 000 fysiska medier (sex bokhyllor)

Källa: Kungliga biblioteket (TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.