James Frey vinner Bad sex award Foto: Bebeto Matthews/TT

James Frey skrev världens sämsta sexskildring

Uppdaterad
Publicerad

James Frey får priset som ingen vill ha. Den amerikanske författaren tilldelas 2018 års pris för världens sämsta sexskildring.

Enligt The Guardian kammar Frey hem årets Bad sex award i konkurrens med bland andra Haruki Murakami och den Bookerprisnominerade kollegan Gerard Woodward. Pristagarboken Katerina beskrivs som en autofiktiv berättelse om en kärleksrelation som författaren påbörjade under en hedonistisk resa i Frankrike på 1990-talet.

Juryn framhåller i sin motivering att de har tagit flera sexscener i boken i beaktande, men att särskilt en – en utdragen badrumssekvens med huvudpersonen Jay och den norska fotomodellen Katerina, som innehåller åtta referenser till manlig utlösning – övertygade dem.

”Frey segrade mot en stark, helt manlig nomineringslista på grund av blotta antalet och längden på de dubiösa erotiska scenerna i hans bok”, skriver juryn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.