Per Svensson skildrar Sverigedemokraternas fascistiska rötter till 1930-talets Lund. Foto: Sofia Runarsdotter/Weyler förlag

Han spårar SD:s rötter till 30-talsfascismen

Uppdaterad
Publicerad

Lundastudenter bakom fascistiska strömningar nu som då, enligt författaren Per Svensson, aktuell med boken ”Vasakärven och järnröret”.

Sverigedemokraterna har gått från nära sex procent till nästan 13 procent på fyra år. Men de är ett helt annat slags parti än alla andra riksdagspartier, enligt författaren och journalisten Per Svensson.

För till skillnad från de andra demokratiska partierna har SD rötterna i fascismen som gör skillnad på människor beroende på ursprung, menar han.

Bokmässan 2014

– De förvaltar ett fascistiskt idégods som var allmängods på 1930-talet. De har anpassat det till en annan tidsålders retorik men i grunden är det samma idéer, säger Per Svensson när han talar om sin bok på Bok & Bibliotek i Göteborg.

SD:s väljare ”inga förlorare”

– Jag är vansinnigt upprörd över diskussionen om att vi måste prata med flyktingmotståndarna, för att de skulle vara förlorare. De som var för nazismen och fascismen på 1930-talet var den blivande eliten, makthavarna.

Per Svensson har studerat hur en pronazistisk rörelse växte fram bland studenter i Lund under 1930-talet. Studenter som senare skulle bli domare, överläkare och rektorer i efterkrigssverige.

– Jag tycker att det gjorts väldigt få undersökningar av hur mycket den svenska 30-talsnazismen har påverkat Sverige. Vad hände med de som en gång var nazister?

Lund medvetet val för SD:s grundare

De som röstar på SD återfinns numer i alla slags valkretsar, inte minst i den välbärgade medelklassen.

Och att SD startades i Lund är ingen tillfällighet, tror Per Svensson.

– Det var ett medvetet val. Partitoppen är beläst, Jimmie Åkessons bok ”Satis polito” är ingen dålig bok. Att göra misstaget att partitoppen inte är tänkade är helt fel. De försöker väldigt medvetet återskapa någon form av folklorekultur. De är vansinnigt intresserade av kultur.

”Ett Sverige utan sprickor är ett odemokratiskt samhälle”

Och det finns en ideologisk kontinuitet från 1930-talet till i dag, enligt Per Svensson.

– Sverigedemokraterna vill se ett Sverige utan sprickor och motsättningar. Men ett sådant samhälle är per definition odemokratiskt. Ett samhälle är fullt av motstridigheter.

Men idéerna som SD för fram är inte nya. Man använder samma ordval som på 1930-talet när man ansåg att de som var socialistiska eller liberala stod för splittring, segregation och själlöshet, menar Svensson.

Retorik från förr

Även om SD slår i från sig liknelser vid 1930-talets fascismen och fientlighet mot invandring är det enligt Per Svensson tydligt att man använder samma retorik, bara i en ny förpackning.

– I det här fallet koppas bilden av det splittrade samhället till det ständigt återkommande kodordet massinvandring. Man vill att nationalismen ska bli en världsåskådning som man kan ställa bredvid liberalismen eller kristendom. Och på det sättet vill man sätta Förintelsen och Andra världskriget inom parentes, som om vi kan bortse från vad som hände.

Boken har väckt stort intresse hos läsare men inga starka reaktioner från SD eller deras anhängare.

– Jag tror att partiet vill vara rumsrena nu. Man har slutat skicka dröser med mejl som man gjorde förr, för att man blivit så stora, säger Per Svensson.

SD starkt kritiska

Kulturnyheterna har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar men pressekreterare Martin Kinnunen hänvisar istället till en intervju som Mattias Karlsson, vice gruppledare för SD i riksdagen, gjorde i Studio Ett tidigare i höstas.

I den kallar Karlsson Per Svenssons beskrivning av historien för ”grundfalsk”.

”Fascismen är antidemokratisk, inte vi”

Karlsson menar att det inte finns någon koppling mellan SD och historien alls och tycker inte att Per Svensson lyckas bevisa sin tes.

Han är starkt kritisk till Per Svensson sätt att dra paralleller mellan 1930-talsfascismen och SD och säger att ”Fascismen är antidemokratisk, det är inte vi”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2014

Mer i ämnet