Boel Westin och Ulrika Milles. Foto: TT/SVT

”Han var en poetisk trollkonstnär”

Publicerad

Han introducerade poesi, modernism och abstrakt konst för barn, och förändrade förändrade synen på barn och ungdomslitteratur. Kritikerna minns Lennart Hellsing som en stor förnyare.

Ulrika Milles, litteraturkritiker Kulturnyheterna SVT:

– Han har haft en enorm betydelse. Han gjorde modernismen för barn och var helt outstanding, genom att få både barn och vuxna att läsa så moderna saker tillsammans.

– Han satte språk som något väldigt viktigt, och gjorde barnlitteraturen till en litterär upplevelse som handlade om språk och lek och rim på en hög nivå. Han var Gunnar Ekelöfs like, folk hade stor respekt för honom och hans verk är på en så hög nivå att man inte riktigt är van, säger Ulrika Milles.

Hon framhåller ”Sjörövarboken” som språkligt intressant, men nämner även Georg Riedls tonsättning av ”Bananboken”.

– De är helt fascinerande, men också väldigt avancerade i hur han får ihop orden. Det är sjungen poesi som finns i hans verk. Man vill läsa högt när man läser honom.

– Det är synd att han aldrig fick Almapriset, var det första jag tänkte. Det var väl väntat, men ändå är det som att en ryggrad, som att själva stommen till bokhyllan faller ut, när jag tittar på alla de där gamla böckerna. Han har ju varit med i flera generationer.

Boel Westin, professor i barnlitteratur och kritiker:

– Han har haft en jättestor betydelse naturligtvis. När jag fick höra att han gått bort tänkte jag att nu är de tre stora förnyarna borta: Lindgren, Jansson och Hellsing. Med dem tre var det en ny epok som inleddes, som präglat barnlitteraturen sedan dess.

Genom arbetet som forskare inom barnlitteratur kom Boel Westin ofta i kontakt med Lennart Hellsing.

– Jag minns främst hans intellektuella djärvhet och hans öppenhet. Hans böcker är så väldigt sinnliga, de öppnar våra sinnen. Språket och orden var det viktigaste för honom, men också rörelsen, dansen, musiken. Hela kroppen var med. Vi kan alla sjunga de här visorna, Krakel Spektakel, trots att det var längesedan.

– Han var en poetisk trollkonstnär, och en fantastisk människa. Han var en stor förnyare, och förändrade synen på barn och ungdomslitteratur. Han var också väldigt engagerad i forskning och undervisning och såg till att det kom en professur i barnlitteratur vid Stockholms universitet, den som jag faktiskt innehar nu. Han var intresserad av olika fält. Han var också aktiv inom barnradion och gjorde skivor.

Har han gjort avtryck på dagens författare?

– Ja, det tycker jag. Han var en av dem som förde in poesi och dikter för barn genom att leka med ord och arbeta med språket. Han hade en passion för språket som jag kan se lever vidare. Hans verk är ganska tidlösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lennart Hellsing 1919-2015

Mer i ämnet