Prisade dramatikern Handke: Ibsen var en mästerlig hantverkare

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och dramatikern Peter Handke, som fått världens största teaterpris, började själv som en fiende till teatern.

I går tilldelades den österrikiske författaren världens största teaterpris på 2,3 miljoner norska kronor. Själv började han som en fiende till teatern berättar han.

– Jag är egentligen inte dramatiker av naturen. Jag är epiker men skriver ändå pjäser. Det är en paradox men jag tror inte att det är så absurdt som det låter.

”Avskydde teater”

Sitt genomslag fick han i mitten av 1960-talet.

– Vid ett tillfälle sa min redaktör ”Lyssna, du kommer aldrig kunna leva av att skriva prosa som det här. Du måste skriva för teatern”. Jag kände bara: ”Men för fan, det intresserar mig inte alls.”

– Jag var 22 år gammal och just då var jag fast i Rolling Stones och Beatles musik och jag tyckte inte om att gå på teater. Jag var snarare fientligt inställd mot teater men skrev då en pjäs där det bara fanns ord och fraser som var som låttexter av en grupp som Rolling Stones, säger Peter Handke.

Antiteater blev klassisk

Trots att pjäsen Publikumsbeschimpfung (ungefär: ”En förolämpning av publiken”, reds anm.) var en slags antiteater har den blivit en smärre klassiker i Tyskland konstaterar han.

– Utan den hade jag inte kunnat bli författare, säger Peter Handke.

”Ibsen är för perfekt”

Hans förhållande till Ibsen är något kluvet. Han uttrycker både beundran inför den norska dramatikern men också ett avståndstagande.

– Ibsen gör något som jag aldrig kommer kunna lyckas göra. Jag kommer aldrig kunna arbeta på hans perfekta sätt. Ibland är det till och med för perfekt.

– Han lämnar nästan inget tomrum i pjäserna. Ibland är han lite för tematisk i pjäserna, säger Peter Handke nästan generat.

Tv-serier i Ibsens spår

Och Peter Handke tror att Ibsen är den moderna tv-dramatikens fader.

– Han är verkligen en teaterns mästerliga hantverkare. Men pjäser som ”Hedda Gabler” och ”Ett dockhem” fungerar lite som dagens tv-serier i sättet de är perfekta på. Dagens tv-serier har lärt mycket av Ibsen.

Peter Handke tycker att Ibsen ibland blir fånge i sin perfektion.

– Han släpper inte taget och det måste man för att kunna gå vilse ibland. Jag lutar mer åt det senare, jag låter mig själv gå vilse men behåller huvudet kallt och hjärtat varmt. Men han är för perfekt. Fast Pehr Gynt tycker jag mycket om. Det är den pjäs som passar mig bäst för den är också episk, säger han.

Älskar Zlatan

Eftersom Peter Handke bor i Paris har han en relation till en särskild svensk. Zlatan.

– Ibrahimovic är otrolig, han är förbluffande. Jag tycker jättemycket om honom och dessutom är han uppkäftig.

Och så drar han till med ett Zlatancitat från twitter.

– ”Jag är en vanlig människa, på samma sätt som en haj är en vanlig fisk” säger Peter Handke.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.