Bob Dylans åtaganden i Stockholm Foto: TT

Här är ditt program, Dylan

Uppdaterad
Publicerad

Efter fem dagar och fyra timmar har Bob Dylan fortfarande inte sagt någonting om Nobelpriset i litteratur 2016, som han fått. Svenska Akademien orkar inte söka honom längre. De sitter still i båten. Oavsett vad som komma skall: här är dina programpunkter, Dylan.

Är Bob Dylan Hugo Rask? Har han svarat Sydsvenskan med låttextutdrag? Kallar han verkligen Svenska Akademien för ”asgamar i frack invid litteraturens slagfält” som ”lystet blickar mot slamsorna av det som en gång var”.  Nej, nej, nej. Det är spekulativa medierapporter. Rapporter från den tredje statsmakt som Dylan inte direkt har gjort sig känd för att tycka om.

Om artisten, som är fortsatt stum angående priset, väljer att resa till Sverige i december för att ta emot det, följer dock vissa offentliga åtaganden. Bob Dylan – här är din vecka.
 

Måndagen den 5 december.

Om du hunnit till Stockholm nu kan du medverka i en presskonferens klockan 10.00. Den heter ”generell information om Nobelveckan”.
 

Tisdagen den 6 december.

Konferens i Svenska Akademiens lokaler i börshuset. Fin lokal i fin stadsdel. Preliminär starttid klockan 13.00.

Klockan 14.00 ska du skriva din autograf på en stol i Nobelmuseets kafé. Du ska också ha med dig ett föremål ”med särskild betydelse”, som doneras till museet. Allt under hård mediebevakning.
 

Onsdagen den 7 december.

Du håller en föreläsning hos Svenska Akademien klockan 17.30. Det är ett krav.
 

Torsdagen den 8 december.

Det hålls en ”briefing” om nya Nobel center (som ska byggas på Blasieholmen. Det drar ut på tiden för den svenska plan- och bygglagen är komplicerad. Kul att veta är att kungaparet har haft synpunkter på den planerade fasadfärgen: rostfritt stål i mässingsfärg – ”kraftig” och ”dominant”). Pressen är där. Du är också välkommen.

Samma dag, klockan 19.00, hålls en klassisk konsert i Stockholms konserthus på Hötorget. Här har du, som Polarpristagare, varit förut.
 

Fredagen den 9 december kan du kanske vara ledig. Ditt svenska förlag vill dig i och för sig troligen någonting. En signering eller middag möjligen. Eller svenska Dylansällskapet, eller medierna, eller fansen eller Nobelstiftelsen – som har ett seminarium om planeten samma dag.

Du ska även hinna med att besöka årskurs åtta på Rinkebyskolan. Det har litteraturpristagare gjort sedan 1988.
 

Lördagen den 10 december är Nobeldagen. Den börjar med prisceremoni klockan 16.30. Det är då du får medalj av kungen så det är en viktig programpunkt.

Klockan 19.00 startar banketten. Den hålls i stadshuset. Du sitter bredvid någon viktig svensk. En kunglighet eller högt uppsatt tjänsteman. Tre rätter och underhållning. Till exempel nycirkus. Sedan blir det dans. 
 

På söndagen den 11 december håller hovet hov med middag på Kungliga slottet. Du är bjuden. Bordsplaceringen är inte klar än, men förra året förde kungen det årets litteraturpristagare – Svetlana Aleksijevitj, till bordet. Det kan också bli en annan kungafamiljsrepresentant. Prins Daniel Westling eskorterade till exempel Alice Munros dotter till bords 2013.

Nu kan du åka hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2016

Mer i ämnet