Hanne Kjöller debatterade tidigare på fredagen sin bok med Nils Hansson, ansvarig utgivare på SVT:s Upprag granskning. Foto: Scanpix.

Pressad Hanne Kjöller besökte mässan

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken har varit hård mot Hanne Kjöllers bok ”En halv sanning är också en lögn” där hon vill visa på hur journalister hårdvinklar och förtiger fakta i jakten på en bra historia.

I går skrev flera chefer på Sveriges Radio ett öppet brev till förlagschefen Dorotea Bromberg och Hanne Kjöller med en rad punkter där de menar att Kjöller felaktigt beskrivit radiodokumentärer.

– Vissa exempel skulle hon kunnat göra väldigt enkla faktakollar på och då hade inte de här problemen uppstått, säger Louise Welander, chef på Sveriges Radios samhällsredaktion.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

– Det är viktigt för oss att sätta in det här i sitt sammanhang. Hanne Kjöller skriver en bok om att journalister manipulerar verkligheten. Då måste det också bli rätt, säger Welander till Kulturnyheterna.

”Mediestorm”

Hanne Kjöller och Dorotea Bromberg intog under fredagen scenen i Bromgergs monter på mässgolvet i Göteborg.

– Vi är här för att prata om en bok som kom ut för ganska exakt två veckor sedan och som blivit till en mediestorm, men kanske inte den som jag hade tänkt mig, säger Dorotea Bromberg.

Hanne Kjöller beklagar samtidigt att hon blandat ihop hyresrätt och bostadsrätt i sin bok och säger att det är något som hon gärna pratar om:

– Jag kommer att tacka ja till alla intervjuer om detta.

Den kritik som Sveriges Radio riktar mot boken vill hon däremot inte prata om. Kulturnyheterna bad om att få en intervju, men Kjöller vill helst diskutera kritiken i ett längre direktsänt sammanhang, som i radions program Studio Ett.

Jurist, journalist och rättspsykiatrisk expert

Dorotea Bromberg tycker samtidigt att förlaget gjort det de kunnat för att säkerställa innehållet i boken:

– Det har varit en jurist som varit med oss hela vägen. Det har varit en ytterst kompeten journalist som har varit bollplank för Hanne och vi har haft en rättspsykiatrisk expert som gått igenom materia som handlar om sjukskrivningar, säger Bromberg till Kulturnyheterna.

På Sveriges Radio väntar man fortfarande på ett svar från Hanne Kjöller och förlaget.

– Jag har inte sett några reaktioner alls från Brombergs eller Kjöller. Det ska bli intressant, konstaterar Louise Welander.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hanne Kjöller kritiseras för ny bok

Mer i ämnet