Författaren Hédi Fried överlevde Förintelsen och är nu 94 år gammal. Enligt henne är Sveriges demokrati i fara men hon hyser ändå hopp om framtiden. Foto: SVT

Hédi Fried: ”Demokratin är i fara”

Uppdaterad
Publicerad

Rasism och antisemitism sprider sig i Europa och i Sverige. I helgen har nazistiska NMR fått tillstånd att demonstrera i Stockholm. Och om bara några veckor är det val.
– Att demokratin är i fara, det har Sverige inte förstått förrän alldeles nyss, säger författaren Hédi Fried som överlevde Förintelsen i en lång intervju med SVT:s litteraturprogram Babel.

Hédi Fried anser att mycket har hänt med Sverige sedan hon flyttade till landet, nu kan demokratin vara hotad säger författaren.

– Nu är det ju val snart och det gäller att alla som inte tänkt på det får sig en funderare. Man kan fortfarande göra väldigt mycket.

Som vadå?

– Se till att högerkrafterna inte tar över där man har ett ickedemokratiskt parti som ska vara vår vågmästare, säger Fried.

”Livet går upp och ned”

Hédi Fried anser trots sina hemska minnen från koncentrationslägren där hon och systern förlorade sina föräldrar, att hon haft ett bra liv.

– Livet går upp och ned men när jag summerar så tycker jag att jag kan vara nöjd.

– Man beställer inte sitt eget liv. Jag hade kunnat vara utan de erfarenheterna men nu fick jag dem och så förundrar jag mig över att jag fått ett så långt liv trots allt.

Jobbar fortfarande

Författaren har skrivit flera böcker om sina upplevelser från andra världskriget, senast utkom Frågor jag fått om Förintelsen. En bok som belönades med Augustpriset för året fackbok.

Idag är Hédi Fried 94 år gammal, och fortsätter sitt outtröttliga arbete med att upplysa folk om historien. Hon tror på hoppet.

– Jag vill se till att demokratin överlever och försöker få folk att inte tappa hoppet. Man har alltid kunnat förändra historiens gång och det behövdes människor som var modiga att säga ifrån, säger hon.

Se hela intervjun med Hédi Fried i Babel på söndag klockan 20.00 samt i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.