Herman Lindqvist får kritik för uppgifter i sin nya bok. Foto: Scanpix

Herman Lindqvist i ny historiefejd

Uppdaterad
Publicerad

I sin nya bok pekar Herman Lindqvist på nytt ut antinazisten Karl-Gustaf Hildebrand som nazistsympatisör. Nu kräver historiker att boken dras in.

Albert Bonniers förlag, som ger ut Herman Lindqvists nya bok ”Mitt i allt”, vill inte svara på frågor om kritiken mot boken.

– Vi lämnar inga kommentarer just nu. Vi behöver undersöka vissa saker, säger Annelie Eldh, pressansvarig på Bonniers.

Herman Lindqvists memoarbok har inte kommit ut i handeln än, men möts redan av hård kritik. I boken återvänder Lindqvist till historikern och författaren Karl-Gustaf Hildebrand, som han i en tidigare bok felaktigt pekat ut som undertecknare av det ökända antisemitiska Bollhusuppropet 1939.

Den gången, år 2000, fick förlaget dra tillbaka en bokupplaga på 60 000 exemplar. Lindqvist bad om ursäkt och sade att han var ”fruktansvärt ledsen”. I sin nya bok går Lindqvist tilll attack mot sitt gamla förlag Norstedts, som han kallar konflikträdda och fega. I själva verket var Hildebrand visst medlem i den högernationalistiska gruppen Heimdal, skriver han.

”Fegt, otäckt och dumt”

Dessa uppgifter har nu fått historikern Henrik Arnstad att se rött. I en krönika i Dagens Nyheter anklagar han Lindqvist för ärekränkning av en känd antinazist, och skriver att det hela drar skam över både författaren och förlaget.

– Lindqvist har missförstått helt. I själva verket var Hildebrand unik i den svenska 30-talshögern som så tydligt tog ställning för judiska flyktingar. Att gå på honom igen nu, när han är död sedan några år, är fegt, otäckt och dumt. Det är en skam både för Herman Lindqvist personligen och för förlagsredaktören, säger Henrik Arnstad till Kulturnyheterna.

Nu kräver Henrik Arnstad att boken dras in.

– Herman Lindqvists böcker säljs i stora upplagor, och det här är en ärekränkning och en historieförfalskning. Det drabbar en person som själv är död men har vänner och familj i livet. Sådant ska inte få spridas. Hade jag skrivit det här hade jag gråtande accepterat att dra tillbaka upplagan, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

herman lindqvists bok stoppas

Mer i ämnet