Högerextremt Flashbackkonto bakom sommarens litteraturdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Stor debatt har brutit ut efter att tidningen Expo avslöjat att den kritikerrosade författarpseudonymen Nikanor Teratologen kan ha kopplingar till ett konto på Flashback som gjort medlemmarna där ”varse om judeproblemet”. Den eviga frågan om hur författares ideologiska hemvist kan påverka ett verk har åter igen aktualiserats, samtidigt som de som hyllat hans texter nu får försvara sina lovord.   

– För mig är konst och litteratur en frizon. De får inte dömas i domstol eller brännas. Men det man skriver i en offentlighet och framför som åsikter och propagerar för, det är en juridisk fråga. Så jag hävdar att det inte påverkar min syn på hans romaner alls, säger Carl-Michael Edenberg, en av författarspeudonymen Nikanor Teratologens tidigare förläggare.

Nikanor Teratologen slog igenom 1992 med debutromanen ”Äldreomsorgen i övre Kågedalen”, en bok där gestalten morfar Holger och hans barnbarn Pyret ägnar sig åt incest, mord, kannibalism och filosofiska samtal om bland annat nazism.

Samtidigt som recensenter kallade boken för vidrig och pervers hyllades författaren för bland annat sitt språk.

”Boken är ett språkvirtuost mästerstycke, samtidigt är det en prosa där allting, lustigheten och snuskigheten och brutaliteten är självändamål.”

Avslöjades tidigt

På kultursidorna spekulerades det i om det var en etablerad författare som gömde sig bakom pseudonymen och författarnamn som Torgny Lindgren, Stig Larsson och P.O. Enquist nämndes. Men redan samma år som boken kom ut lyckades journalisten Per Svensson avslöja att det var en då okänd 28-åring som förtrollat kritikerna.

Sedan debutromanen har Nikanor Teratologen fortsatt att skriva, och han har också recenserat andras böcker, främst i tidningen Kulturen, där han gett böcker med högerextremt innehåll positiva omdömen.

När ”Äldreomsorgen i övre Kågedalen” förra året sattes upp som teater på Turteatern i Stockholm förnyades intresset för boken, som nu av somliga kallas för en klassiker.

– Den här pjäsen som Turteatern har satt upp har naturligtvis gjort att intresset har väckts igen för det här verket, säger Kristina Lindquist, kritiker på Dagens Nyheter.

Ezzelino: ”Den rasistjudiska lusten att förinta”

I mitten av juni publicerade tidningen Expo en granskning där de redogör för kopplingar mellan Nikanor Teratologen och kontot Ezzelino på forumet Flashback.

Kontot registrerades 2003 och personen bakom Ezzelino har bland sina 27.000 inlägg startat diskussionstrådar som ”Den rasistjudiska lusten att förinta” och ”Stora tråden om judefrågan”.

Allt eftersom sommaren fortskrider börjar fler och fler på kultursidorna nu debattera Expo:s avslöjande och vad den betydde för svensk litteratur och säger om landets litteraturkritik.

Gammal diskussion återupptas

”Äldreomsorgen i övre Kågedalen” och kopplingarna mellan Nikanor Teratologen och Ezzelino har än en gång landat i den eviga frågan om upphovsmannens ideologi ska påverka hur ett verk läses.

– Teratologen själv har sagt att det är civilisationskritik och för många blir det lika med en vänsterståndpunkt. Det är ett slags naivt antagande som lite grand krossas med det här. Här är faktiskt en författare som verkligen tycker vissa av de sakerna som morfar uttrycker i boken, säger Charlotte Wiberg, frilansskribent som tillsammans med fasta medarbetare på Expo gjort granskningen.

Somliga har fört fram att Teratologens ideologi hela tiden har varit synlig och något som kulturdebattörer slätat över och accepterat, medan andra menar att hans verk är antifascistiska och oberoende av eventuella avslöjanden om författarens ideologi.

– Han berättade för mig att han som ett experiment gav sig ut på Flashbacks forum och härjade, men det här är 10 år sen och jag brydde mig aldrig om det, säger Carl-Michael Edenborg.

Edenborg: ”Antifascistiska verk”

Efter att ha varit aktiv på Flashback i över ett decennium har Ezzelino blivit en ideolog som enligt andra på Flashback gjort dem citat ”varse om judeproblemet”. Trots det är Carl-Michael Edenborg tydlig med att Nikanor Teratologens texter inte påverkas av några eventuella kopplingar till Ezzelino.

 – De två romanerna som Nikanor släppte i början av 90-talet är två av 1900-talet största svenska romaner och jag menar att de är djupt antifascistiska. En fascist och nazist tror på någon sorts fasta värden. Rasen. Nationen. Ledaren. Den heliga boken. De här texterna är djupt kritiska mot allt. De skulle ha bränts på bål på 30-talet i Tyskland, utan tvekan, säger Carl-Michael Edenborg.  

Carl-Michael Edenborg tror att Expos granskning kommer att ge Nikanor Teratologen nya läsare.

– Blir det en skandal, en historia, så blir det ännu större. Jag kan inte låta bli att tänka att vad kul det skulle vara om en främlingsfientlig, antifeministisk, homofob fascist läser den här boken på grund av den här skandalen, han kommer bli så förbannad. Han kommer hata den här boken så jävla mycket.

”Om kopplingar påverkas han ställning”

Kristina Lindquist menar också att Nikanor Teratologens texter kan stå för sig själva, samtidigt säger hon att han som offentlig person inte kan sprida antisemitism utan konsekvenser.

– Det är svårt att i ljuset av information som har kommit efteråt fundera på en författarintention som fanns för 25 år sedan. Om det visar sig att de här kopplingarna verkligen stämmer så kommer det självklart att påverka hans ställning i offentligheten.

Expo uppger att de har sökt författaren på flera sätt under flera månader för att få en kommentar, men utan resultat. Även Kulturnyheterna har sökt författaren upprepade gånger både via telefon, meddelanden och besök de senaste veckorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.