Foto: Stefan Tell.

Anne-Marie Körling blir Sveriges nya läsambassadör

Uppdaterad
Publicerad

Läraren och författaren Anne-Marie Körling brinner för högläsning. ”Det måste få låta mer om texterna”, säger hon.

På Bokmässan i dag utsågs Sveriges tredje läsambassadör, vars uppgift är att sprida läslust bland unga.

Anne-Marie Körling har i sitt jobb som lärare mött elever som lidit stort av att inte kunna läsa, och som hamnat i ett stort utanförskap på grund av det.

– Det är väl det jag ska föra fram. Att vi aldrig kan ta läsning för given, säger hon.

Läsning för demokratin

– Vi är omgivna av texter överallt och vi måste få ingå i dem. Det krävs av oss i ett demokratiskt samhälle.

Hur uppnår man den här delaktigheten?

– Det handlar om att vara generös med sin läsförmåga. Det måste låta mer om texterna. Vi måste högläsa mer, prata om läsning mer. Vi måste visa att vi är läsande själva och vad det betyder för oss.

Litteraturen helade

För Anne-Marie Körling själv har läsningen alltid varit viktig.

– Min pappa dog när jag var sju. Då fick jag möta Pippi Långstrump och hon hade ingen pappa, men hon klarade sig i livet. Litteraturen helade något som fattades i mitt liv. Vi får syn på oss själva när vi läser, och vi lär oss om andra, säger hon.

Körling har skrivit flera böcker, bland annat ”Läslust och lättläst”, ”Kiwimetoden”, ”Mitt sår” och ”Den döda musen”. Hon har också en egen frågespalt i Svensklärartidningen.

Körling tar över efter bokhorabloggaren Johanna Lindbäck som haft titeln 2013-2015. Sveriges första läsambassadör var författaren Johan Unenge. Initiativet kommer från Kulturrådet och läsambassadören utses av en jury. Anne-Marie Körling kommer att vara läsambassadör i två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bokmässan 2015

Mer i ämnet