Foto: Cecilia Tiberg

Hon får Nobelpriset i litteratur

Publicerad

Räkor, snille och smak. SVT:s kulturchef Eva Beckmans katt tippar årets litteraturpristagare.

– Jag vill inte styra honom. Men jag tycker det vore roligt om Joyce Carol Oates fick det. Sedan är jag väldigt rädd att han ska välja Murakami, som jag inte alls tycker platsar. Philip Roth skulle också göra mig besviken, säger Eva Beckman.

SVT:s kulturchef går runt och placerar ut räkor på små vita assietter. Snart ska det avgöras – vem kommer att tilldelas årets nobelpris i litteratur?

Berömda djur som gissat

Bläckfisken Paul blev berömd när han lyckades ”förutse” utgången av flera matcher i fotbolls-VM 2010. Sedan dess har bland annat lemurer och katter fått agera orakel både när det handlar om att gissa julvärdar och nobelpristagare i litteratur.

Kulturnyheterna ger nu sitt bidrag till genren. Vi åkte hem till SVT:s kulturchef och lät hennes katt Moki välja pristagare.

Katten Mokki

Eva Beckman har svultit sin bengalkatt sedan i går kväll för att han ska hugga in på årets nobelfinalister. Alltså de fem författare som spelbolagen tror har störst chans att kamma hem Nobelpriset i litteratur, och följaktligen har lägst odds hos spelbolagen.

I topp, vitryska Svetlana Aleksijevitj, följd av japanen Haruki Murakami, kenyanen Ngũgĩ wa Thiong'o, amerikanerna  Joyce Carol Oates och Philip Roth.

Författarna har kryddats med Mokis favoriträtt: räkor tillagade med snille och smak.

Och resultatet? Om redaktionens residerande kulturkatt själv får välja blir det Nobelmiss för både Oates och Murakami, istället är det vitryska Svetlana Aleksijevitj som får skaka kungens tass i år. Hela urvalsprocessen hittar du i klippet här ovan.

I kvällens Kulturnyheterna kan du se ett längre inslag om vadslagning kring Nobelpriset i litteratur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset i litteratur 2015

Mer i ämnet