Bookerprisvinnaren Margaret Atwood blir den första författaren att ingå i ”Framtidsbiblioteket”. Foto: futurelibrary.no

Atwood skriver för barnbarnsbarnen

Publicerad

Den hyllade författaren Margaret Atwood blir den första att ingå i ”Framtidsbiblioteket”. Ett bibliotek som kommer bestå av 100 texter och publiceras först 2114.

Margaret Atwood kommer aldrig själv få veta vad hennes läsare tycker om hennes senaste verk. Texten kommer nämligen vara hemlig för allmänheten fram till 2114 då den publiceras i ett framtidsprojekt skapat av den skottska konstnären Katie Paterson.

”Hedrad”

Enligt ett pressmeddelande är Atwood den första författaren att väljas ut till projektet. Varje år fram till 2114 kommer ytterligare en författare bjudas in för att delta.

– Jag känner mig väldigt hedrad, och också glad över att få vara en del av den här ansträngningen. Det här projektet, tror i alla fall att människan kommer finnas kvar om hundra år!, säger Atwood.

Träd har planterats för att bli böcker

Texterna kommer placeras i ett specialdesignat rum inne på Norges största allmänna bibliotek, Deichmanske bibliotek i Oslo. Ett rum som 2018 kommer öppnas för allmänheten, men utan att texterna går att läsa.

Katie Paterson inledde projektet i början av sommaren genom att plantera 1000 träd i Nordmarka, strax utanför Oslo.

Träd som om hundra år kommer skövlas för att bidra till pappret som texterna ska tryckas på.

Ser trädens åldersringar som nya kapitel

– Det är en dröm att Margaret Atwood skriver för Framtidsbiblioteket. Jag föreställer mig hur hennes ord växer genom träden, en osynlig energi, aktiverad och materialiserad, där trädens åldersringar blir kapitel i en bok, säger Katie Paterson.

Margaret Atwood kommer överlämna texten under en ceremoni 2015.

Läs mer om projektet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer