Rayouf Alhumedhi Foto: Privat

Hon ligger bakom världens första slöj-emoji

Uppdaterad
Publicerad

En man i turban, en pil och en kvinna – tre emojier krävdes för att symbolisera en kvinna i hijab. 16-åriga Rayouf Alhumedhi tröttnade, tog saken i egna händer och ett år senare är världens första slöjemoji snart här.

Ett av de snabbast växande språken idag är emojier. Det universiella kommunikationssättet som består av mängder av smileys människor kan identifiera sig med. En som dock inte kände sig representerad var 16-åriga Rayouf Alhumedhi från Tyskland. Hon tog därför saken i egna händer och såg till att en ny emoji kunde ta plats i folks telefoner.

– Jag och mina kompisar använder emojier hela tiden. I vår gruppchatt hade vi en emoji var som skulle representera oss. Mina vänner hade varsin som de identifierade sig med, men när det kom till mig, så fanns det ingen som passade. Jag fick använda tre olika emojier för att visa vem jag är, mannen i turban, sen två sammanflätade pilar, och sist tjejen med utsläppt hår för att visa att jag är en tjej som bär hijab, säger Rayouf Alhumedhi till Kobra.

Mejlade ett slöj-förslag

Rayouf var egentligen inte särskilt förvånad över att det inte fanns någon slöj-emoji, men hon kunde inte förstå varför ingen uppmärksammat dess frånvaro tidigare då så många använder hijab.

Det ledde till att hon för lite mer än ett år sedan valde att själv mejla ett förslag med en ny emoji till The Unicode Consortium, företaget som bestämmer vilka emojier som ska skapas.

– De svarade efter bara en vecka, vilket är jättesnabbt, ofta tar det en månad. Jag blev helt överlycklig och skickade ett meddelande till alla mina vänner om att detta kanske faktiskt kan bli något, säger Rayouf.

Inbjudan till Emojicon

Sedan rullade det på och Rayouf blev i höstas inbjuden till Emojicon i San Fransisco, USA för att där framföra sin idé inför en stor mängd branschfolk. Hela processen tog ungefär ett år, från ett förslag till en färdigdesignad emoji. Under det året har Rayouf hunnit fylla 16 år och flytta från Berlin till Wien där hon nu bor med sin familj.

– Jag är så glad att allt arbete lett någonstans, men jag hade aldrig som intention att det skulle få så här mycket uppmärksamhet, eller bli något politiskt. Jag ville bara ha en emoji som såg ut som mig.

Lätt att själv lämna förslag

När emojin om en månad väl finns att använda kommer Rayouf att skicka den till alla hon känner, sedan får vi se om hon lägger fram fler emojiförslag i framtiden. Just nu är det dock ingenting hon planerar.

– Om folk visste hur lätt det är att lämna in förslag till nya emojier tror jag att fler skulle göra det, och kanske hade en slöj-emoji redan funnits då, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.