Maria Fröhlich tecknar superhjältar för amerikanska Marvel

Uppdaterad
Publicerad

Den 21 april kommer seriealbumet Women of Marvel – en antologi med bara kvinnliga superhjältar skrivna och tecknade av kvinnliga kreatörer. En av de som tecknat för albumet är svenska Maria Fröhlich.

Maria Fröhlich har drömt om att jobba för amerikanska Marvel sen hon var barn och såg X-men på tv. 

–  Jag tänkte “Herregud, det här är det bästa jag har sett!”. Jag såg första avsnittet på lördagen och på söndagen landade jag i att det här är vad jag ska göra med mitt liv. Jag ska bli serietecknare! säger hon till Kulturnyheterna.

Amerikanska Marvel har skapat superhjälteberättelser sen 50-talet. Spindelmannen, Hulken och X-Men är några av skapelserna i seriejättens oöverskådliga mytologi.  

I äventyret som Maria Fröhlich har tecknat handlar det om Gamora, den gröna och övermänskligt starka krigaren från Guardians of the Galaxy. 

– Gamora är på ett intergalaktiskt bounty hunting-äventyr. Hon är ute och ska hitta en skurk och rädda barn, säger Maria Fröhlich.

Debuterar som författare

Maria Fröhlich har tecknat flera böcker i samarbete med Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgren, men hennes internationella debut kom när hon tecknade Neil Gaiman-novellen The man who forgot Ray Bradbury.  

I höst debuterar Maria Fröhlich själv som författare med Ruby och Lejon – en bilderbok om att bli stor och ta farväl av ett älskat leksaksdjur. Just brytpunkten mellan individ och omgivning är ett tema som hon ofta återvänder till.   

– Det börjar väl i en själv: att man undrar hur mycket av jaget är jag och mina val och hur mycket är en produkt av omständigheter och miljö? Jag hamnar alltid i de här frågorna om vad det är att vara människa, säger Maria Fröhlich.  

Women of Marvel

Antologiserie om kvinnliga superhjältar ur Marvels universum.

Innehåller äventyr med figurer som She-Hulk, Marrow, Mystique och Gamora.

Släpps 21 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.