Hon vill nyansera bilden av den ensamme gärningsmannen

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det två år sedan skolattentatet i Trollhättan. Författaren och journalisten Åsa Erlandsson ger i boken ”Det som aldrig fick ske” en nyanserad skildring av vad det var som egentligen hände den där höstdagen och ger berättelsen om en ensam gärningsman ett ansikte – och ett sammanhang.

Den 22 oktober år 2015 gick Anton Lundin Petterson in på Kronans skola i Trollhättan och dödade tre personer. Med boken ”Det som aldrig fick ske” vill författaren och journalisten Åsa Erlandsson genom djuplodande intervjuer med personer som aldrig tidigare hörts i offentligheten och omfattande research förmedla en bredare bild av händelsen.

– När det kommer en Anton Lundin Petterson, Peter Mangs eller en Anders Behring Breivik finns en benägenhet att se honom som enskild galning som man gärna lägger på terapisoffan: Att han var galen och att han inte visste vad han gjorde, säger författaren och journalisten Åsa Erlansson till Kulturnyheterna.

– Men vi får inte glömma bort att de må ha varit ensamma i verkliga livet, men de var inte ensamma på nätet och de tog del av en högerextrem världsbild som finns där och där man inspirerar varandra och kopierar varandra.

Två vänner fick hemligt avskedsbrev

Men nätet var för Anton Lundin Petterson inte bara en arena för fascistiska ideologier och en fascination för våld och död. På ett datorspelscommunity hade han två vänner. Och det var en av dem som fick hans sista avskedsbrev – skrivet bara några timmar innan han gick in på skolan.

– Båda de två unga männen rör sig öppet i HBTQ-världen och de frågade mig flera gånger om det som medierna har skrivit stämmer: att Anton Lundin Petterson han hade rasistiska motiv. För då säger holländaren och engelsmannen att de har så svårt att tro det, säger Åsa Erlandsson.

– I det avskedsbrev som han lämnade på sin hallbyrå och som han visste att polisen skulle hitta där uttrycker han sina rasistiska motiv. Men i det hemliga och okända avskedsbrev som jag hittade och som varken polisen eller de anhöriga visste fanns där talar han bara om sitt självhat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.