Lo Kauppi, Alexandra Pascalidou och Bianca Kronlöf är några av namnen bakom det alternativa litteraturpriset. Foto: TT

Idag tillkännages Nya Akademiens pristagare

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen tillkännages mottagaren av Nya Akademiens alternativa litteraturpris. Tre internationellt renommerade författare är nominerade till ”det alternativa Nobelpriset”, som delas ut som en reaktion mot krisen inom Svenska Akademien och det uteblivna Nobelpriset i litteratur.

Nya Akademien bildades när Svenska Akademien krisade som värst i våras, i spåren av att årets Nobelpris i litteratur ställdes in. Detta för att säkerställa att ett internationellt litteraturpris delas ut 2018, enligt dem själva.

– Detta pris blir en positiv motkraft till allt tråkigt och jävligt som har hänt, sa gruppens talesperson Bianca Kronlöf när priset tillkännagavs i våras.

Initiativtagaren var Alexandra Pascalidou, som samlat 117 svenska kulturpersonligheter i den tillfälliga akademin, däribland serietecknaren Jan Lööf, författaren Lo Kauppi och artisten Joakim Thåström.

Tunga namn bland de nominerade

De nominerade är den amerikanske fantasyförfattaren Neil Gaiman, Guadalope-bördiga Maryse Condé och Kim Thúy, en av Vietnams mest hyllade litterära röster.

De tre författarna har utsetts i tre steg: Först har omkring 3000 svenska bibliotekarier nominerat 47 författare. Därefter har allmänheten kunnat rösta fram fyra finalister – innan en jury bestående av litteraturvetare och förläggare utser den pristagare som kommer att tillkännages under fredagen.

Sker bara i år

Det alternativa litteraturpriset kommer sedan att delas ut den 9 december. Priset beskrivs av initiativtagarna som en påminnelse om att ”litteraturen hör ihop med demokrati, öppenhet, empati och respekt – inte privilegier, jäv, arrogans och sexism”.

Det alternativa litteraturpriset består utöver själva priset också av en insamlad prissumma, där akademin sagt att deras målsättning är att priset ska bestå av en miljon kronor.

Nya Akademien kommer att upplösas efter att priset har delats ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer