Foto: Claudio Bresciani / TT

Indiskt universitet erbjuder kurs om juridiken i Harry Potter-böckerna

Publicerad

Harry Potter på schemat för juridikstuderande kommer bli verklighet för studenter vid ett universitet i Indien. Kursen kommer dra paralleller mellan riktiga händelser och fiktiva situationer i böckerna med anknytning till juridik, och syftar till att uppmuntra studenterna till kreativt tänkande.

På Handelshögskolan i Stockholm erbjuds studenterna att delta i en skönlitterärsatsning för öka studenternas förmåga ”att se omständigheter ur andra människors perspektiv”. Det sa skolans rektor i ett pressmeddelande tidigare i höst. Bland annat kommer böcker av författare som Kerstin Ekman, Han Kang och Theodor Kallifatides läsas.

Liknande, fast om än med mer specifik inriktning, kommer nu en kurs vid ett universitet i Calcutta, Indien erbjuda sina studenter. För med kurstiteln ”Samspel mellan fantasy, litteratur och juridik” och med särskilt fokus mot Harry Potters magiska värld ska studenterna som skriver in sig på kursen få övning i att se de juridiska sambanden mellan vår värld och Harry Potters, skriver BBC.

Drar paralleller till vår egen värld

Enligt den professor som initierat kursen, Shouvik Kumar Guha, är det ett experiment för att förmå studenterna att lämna sina bekvämlighetszoner och lära från den fantasyserie som de växte upp med.

– Flera scenarion i Rowlings Harry Potter-universum beskriver hur de juridiska institutionerna fallerar, säger han till BBC.

– Man kan också se flera exempel på hur media undergrävs av politiska institutioner i böckerna och dra paralleller till vår värld, fortsätter han.

Några av de ämnen som kommer tas upp i kursen ska, enligt BBC, vara hur landets sociala och klassmässiga förutsättningar kan liknas med husalfernas förslavade ställning och den samhälleliga marginaliseringen av varulvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer