Foto: Don Titelman/SVT

Ingrid Elam: Bob Dylan hade stoppats i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Bob Dylans Nobelföreläsning hade fastnat i plagiatkontrollen på universitetet.

Det är Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam säker på.

– Han är smart: ändrar ordföljden och byter ut något enstaka ordval, men han har stulit för mycket, säger hon.

Bara dagar innan tiden var ute för Bob Dylan att hålla en Nobelföreläsning – och därmed tilldelas åtta miljoner kronor, dök den upp. På Akademiens sajt publicerades ett inspelat och utskrivet tal – som Sara Danius konstaterade var ”extraordinärt”.

När den amerikanska sajten Slate konstaterade att Bob Dylans ord är misstänkt lika textanalyser av litterära verk som går att hitta på en läxhjälpssajt för skolelever, solkades emellertid nivån något.

Det rör sig alltså om sammanfattningar av litteraturen.

– I och för sig är det så här han alltid jobbar, samplar andra. Men det är klart att det inte ser så bra ut att han plockar från en läxhjälpssajt, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Ingrid Elam.

Inte alltid fel att sno

20 av 78 är rader i Bob Dylans Nobelföreläsning är mer eller mindre referat. ”Moby Dick” och ”Odyssén” citeras också. På ett sätt som är identiskt med informationen på läxhjälpssajten.

– Det han säger om Odysséen är i och för sig väldigt bra. Det finns mer driv och mindre innehållsreferat i det, säger Ingrid Elam.

– Fast för ett Nobelföreläsning kanske han hade kunnat stjäla lite smartare.

Till Bob Dylans försvar: det är inte alltid fel att stjäla.

– Det är ju så litteratur tillkommer. Man ska stjäla: men det gäller att stjäla bra. Svenska akademiens hållning om att det här är ett retoriskt mästerverk vet jag inte om den är rimlig. Han kommer aldrig att bli någon oantastlig poet – han är en singer-songwriter och stjäl normalt sett väldigt skickligt. Akademien försvarar honom på fel grunder.

Hade stoppats i skolan

En student som plagierar textstycken ska stoppas av kontrollsystem som Urkund.

Ingrid Elam, med en professur vid Göteborgs universitet, är säker på att Bob Dylans föreläsning inte hade godkänts som inlämningsuppgift.

– Han var väl pressad. Under tidspress slarvar tjuven. Han är visserligen smart: ändrar ordföljd och byter ut några enstaka ordval – men han har stulit för mycket, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.