Foto: TT

Internationellt upprop för Gui Minhai

Uppdaterad
Publicerad

Internationella Pen fördömer i ett upprop starkt de kinesiska myndigheternas behandling av svenske förläggaren Gui Minhai, det skriver Dagens Nyheter.

I uppropet, som publicerades i DN under tisdagskvällen, skriver internationella Pen att Minhai nu: ”återigen fängslats för allvarliga men vagt formulerade anklagelser utan bevis, vilket inte bara kränker hans yttrandefrihet utan även rättsstatens grundläggande principer.”

Kinesiska myndigheter meddelade i oktober 2017 att man släppt Gui Minhai, som försvann 2015 i Thaliand, men trots det kunde den svenske förläggaren inte lämna landet.

Minhai greps återigen av de kinesiska myndigheterna i februari 2018, och sitter sedan dess fängslad.

Svenska Pen har tidigare kritiserat att vare sig utrikesminister Margot Wallström eller oppositionen nämnde den fängslade Gui Minhai under den utrikespolitiska debatten i riksdagen 14 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.