De iranska poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi har varit försvunna sedan i början på december. Strax efter jul kom uppgifter om att de befinner sig i det ökända Evin-fängelset i Teheran. Foto: Privat

Iranska poeter ska ha släppts

Publicerad

De iranska poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi uppges ha släppts ur fängelset.

– Vi vet väldigt lite än så länge, inte mer än att de är släppta, säger Linn Hansén, poet som anordnade måndagens demonstration i Stockholm, till Kulturnyheterna.

Linn Hansén fick beskedet om frisläppandet från sina kontakter i Iran. En lokal nyhetssida har också gått ut med nyheten att poeterna är fria.

– Vi har väntat på den här dagen hela tiden men när det gick så lång tid, över en månad, slog hopplösheten in. Nu är jag bara fantastiskt glad, säger Linn Hansén.

Elnaz Baghlanian, kontaktperson för svenska PEN, tror att frigivningen kan vara ett sätt att försöka tysta poeterna, en skrämseltaktik.

”De kan ha blivit hotade”

– Det är en gissning. Men av tidigare erfarenhet av liknande fall, kan det vara så att de blivit hotade om att de nästa gång kommer efter deras familjer, säger Elnaz Baghlanian.

Nu hoppas hon på kontakt med Fateme Ekhtesari och Mehdi Moosavi, en förstahandskälla som kan bekräfta uppgifterna om att de släppts mot borgen.  

De två poeterna försvann under början av december. Under julhelgen kom uppgifter om att de befann sig i Evin-fängelset i Teheran – ökänt för tortyr, övergrepp och våldtäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer