Foto: TT

Man Booker-pris öppnar för irländska förlag

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan även böcker som publicerats av förlag med bas i Irland tävla om det prestigefyllda litterära Man Booker-priset. Tidigare har endast förlag med huvudkontor i Storbritannien kunnat delta i tävlingen om det prestigefyllda priset.

Bakom beslutet ligger det ”speciella förhållande som råder mellan den brittiska och irländska förlagsmarknaden”, enligt ett uttalande från Man Booker-stiftelsen, uppger Guardian.

Det är inte första gången ledningen för ett av de mest prestigefyllda priserna inom den engelskspråkiga litterära världen ändrar på reglerna.

2013 beslutade man att låta alla böcker skrivna på engelska och publicerade i Storbritannien att delta i tävlingen – vilket ledde till att priset såväl 2016 som 2017 kunde gå till amerikanska författare.

Tidigare kunde priset, som instiftades 1969, endast tilldelas böcker från Storbritannien och det brittiska samväldet.

Det faktum att böcker som publicerats av irländska förlag tidigare inte kunnat tävla om Man Booker-priset har också fått hård kritik, bland annat 2016 då den extremt hyllade Solar Bones av författaren Mike McCormack inte kunde delta i tävlingen då boken publicerats av ett Irlandsbaserat förlag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.