”Jag gillar verkligen Pippi Långstrump”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna har pratat med Isol, som får årets Almapris.

– Jag är så glad! Och överväldigad. Det är en stor ära. Det känns som en riktig gåva från människor på andra sidan jorden. Det är viktigt att de anser att mitt arbete har värde för världens barn.

Så säger Marisol ”Isol” Misenta, som i dag blev årets Almapristagare. Isol kommer från Argentina och skapar både text och bild i unika, experimentella barnböcker.

Almapriset

– Jag arbetar inte för att få priser, utan för att jag älskar mitt jobb. Jag älskar att berätta historier på ett visuellt sätt. Jag älskar att skapa böcker, läsa böcker och att visa saker som underhåller andra. Jag tycker om att dela lite av min syn på världen.

Leker med identiteter och sanningar

Isol vill hjälpa läsaren att se världen med nya ögon. Hon vill öppna upp för fler sanningar, fler infallsvinklar och fler versioner av vad som är rätt och fel, bra och dåligt.

– Mina böcker bygger på frågor som jag ställer mig i vissa situationer, om identitet, om stängda kategorier ... Jag tycker inte om stänga kategorier, utan gillar att skratta åt dem. Jag tycker om att ha ett perspektiv där man kan flytta sig från sin position och se saker ur nya vinklar. För att upptäcka nya sätt att förstå vad som händer, vem man är, vad livet är ... I mina böcker leker jag mycket med sådant.

Första boken hade djupt hundtema

Isol ger ett exempel på hur hon leker med frågan om identitet:

– Ett exempel är i min första bok [Vida de perros], som handlar om en pojke och en hund som är vänner. Pojken frågar sin mamma varför hon är så säker på att han inte är en hund. Hon förklarar varför, med flera exempel. Men senare i boken ser man hur pojken leker med sin hund, och gör allt som mamman sa att bara hundar gör. Så det är inte säkert att en handling innebär att man är på ett visst sätt. Man kan vara en mer komplex person än så.

Pippi Långstrump – ”en bra förebild”

Och Isols första egna bilderbok, om hunden och pojken, är en bra representant för hennes övergripande budskap:

– Om jag har ett budskap så är det: Du kan tänka, fråga, försöka och vara fri att utforska vad livet är. Det finns inget recept. Du kan tvivla och kämpa emot det som verkar vara det enda sanna.

Isol bor väldigt långt bort från Astrid Lindgrens Sverige. Hon har bara läst en bok av författarinnan – och den föll henne verkligen i smaken.

– Jag gillar verkligen Pippi Långstrump, för den karaktären är väldigt nära en av mina. En tjej som är rebellisk, kreativ och oberoende. Hon tänker själv. Jag gillar sådana karaktärer. Det är en bra förebild, inte som en prinsessa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almapriset

Mer i ämnet