J.K. Rowling. Foto: TT

J.K. Rowling är världens bäst betalda författare 2017

Publicerad

Nu har tidningen Forbes släppt sin årliga lista över världens bäst betalda författare. Och i år toppas listan av Harry Potter-författaren J.K. Rowling.

J.K. Rowling är tillbaka i toppen av Forbes lista, nästan ett decennium efter att hon toppade listan senast. Efter stora framgångar med ”Harry Potter och det fördömda barnet”, som har nått 4,5 miljoner sålda böcker och en teateruppsättning på West End som är slutsåld till 2018, och filmen ”Fantastiska vidunder och var man hittar dem” (2016) tjänade Rowling 95 miljoner dollar.

LÄS MER: JK Rowling skriver två nya böcker

Fem av författarna på lista har haft sina romaner adapterade till film under de senaste året men det är ändå böckerna som står i fokus. Författarnas totala försäljning av fysiska böcker uppgår till 30 miljoner sålda exemplar bara i USA under det senaste året.

Ingen George R.R. Martin

Anmärkningsvärt i årets lista är att varken Game of thrones-författaren George R.R. Martin eller John Green, ”Förr eller senare exploderar jag”, har lyckats hålla sig kvar i toppen.

Underlaget för listan har gjorts utifrån lönen som författarna tjänat ihop mellan den 1 juni 2016 till den 31 maj 2017, innan skatt och andra avgifter. Resultatet inkluderar allt från sålda fysiska exemplar av böckerna, e-böcker och ljudböcker samt TV och film.

Här är de tio författare som tjänar mest i världen 2017

Visa

1. J.K. Rowling – 95 miljoner dollar

2. James Patterson – 87 miljoner dollar

3. Jeff Kinney – 21 miljoner dollar

4. Dan Brown – 20 miljoner dollar

5. Stephen King – 15 miljoner dollar

6. John Grisham – 14 miljoner dollar

6. Nora Roberts – 14 miljoner dollar

8. Paula Hawkins – 13 miljoner dollar

9. EL James – 11,5 miljoner dollar

10. Danielle Steel – 11 miljoner dollar

10. Rick Riordan – 11 miljoner dollar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer