Foto: SVT

Jacques Werup är död

Uppdaterad
Publicerad

Författaren och musikern Jacques Werup har avlidit, enligt Dagens Nyheter. Werup som blev 71 år debuterade redan 1971 och gav ut sin sista bok 2015.

I mitten på 60-talet fann Jacques Werup vägen till poesin. I en intervju med SVT:s Abdul Hibombo förra året beskrev han poesins storhet.

– Poesin ställer de frågorna om livet som politiker, präster, militärer och mediamänniskor aldrig riktigt kan besvara. Poeterna besvarar heller inget men de ställer bättre frågor.

Werup är mångfaldigt prisbelönt. Bland priserna finns bland annat Piratenpriset, Ferlinpriset och en Guldbagge för sitt manus till Jan Troell-filmen ”Så vit som en snö”.

Förberedde sin egen begravning

Redan 2010 insjuknade Werup i cancer och började förbereda sig för sin egen begravning. Bland annat letade han efter texter, något som han beskrev i SVT:s intervju.

– Det är mörka sanningsenliga texter om att livet verkligen inte är en idyll. Jag har inga texter av mig själv med här utan bara av stora diktare utan vilka jag inte kan leva. Och de texterna handlar mycket om att vi löser inga gåtor, vi lämnar detta liv bara med frågor på våra läppar, men kanske också med ett ganska härligt leende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer