Boken om Kapten Klänning är ”väldigt stark”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas Per Andersson har läst Jonas Trolles bok om polischefen som blev dömd sexbrottsling.

Det började med ett mord när en man föll ner från en balkong. Offfret hade en förkärlek för våldsamt gruppsex och i utredningen kring sexbrotten dök snart namnet på en av svensk polis högsta chefer upp.

Det blev ett av de mest uppmärksammade rättsfallen i svensk kriminalhistoria. En högt uppsatt polischef dömdes för grov våldäkt, misshandel och köp av sexuella tjänster.

Nu har kriminalkommissarien Jonas Trolle skrivit en bok om hur det gick till när polisen löste fallet om polishögskolans dåvarande rektor Göran Lindberg – numera känd under namnet Kapten Klänning.

”Han vill rädda sin själ”

Kulturnyheternas redaktör och litteraturkritiker Per Andersson säger att författarens egna känslor kommer fram tydligt i boken.

– Det känns som att han vill rädda sin själ efter det han har varit med om. Efter att ha varit nära så mycket ondska. Han skriver om hur han själv påverkas som människa av jakten på Kapten klänning och har en sorglig passage om hur hans egen sexualitet har tagit skada.

Stark amatörbok

”Jakten på Kapten klänning” är verkligen ingen lättsam bok:

– Det är ganska dyster och utmanade läsning – att överhuvudtaget ta till sig att mänsklig kärlek och längtan efter närhet kan genomgå någon mysko metamorfos och olyckligt komma ut på det här sättet.

Kritikern är inte helt imponerad av verket, men tycker om att boken får läsaren att känna något:

– Den är väldigt intressant. Det är en amatörbok, men någonting inuti den kämpar för att överleva. Den känns väldigt stark, säger Per Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Recensioner i Kulturnyheterna

Mer i ämnet