Foto: SVT

Exklusivt: SVT träffade Nobelpristagaren

Uppdaterad
Publicerad

När det klockan 13 i går stod klart att kinesen Mo Yan tilldelas årets Nobelpris i litteratur blev han omedelbart en av världens mest eftersökta personer. Tidigt i morse träffade SVT:s Lars Moberg, som en av få utländska journalister, den nyblivna nobelpristagaren. Men vägen dit var inte helt enkel.

Sekunden efter att dörrarna öppnats och orden ”Mo Yan tilldelas årets Nobelpris...” hade yttrats satt SVT:s reporter Lars Moberg och fotografen Henri Seng i en taxi på väg till flygplatsen i Peking. Som kanske första utländska journalister anlände de i staden Qing Dao på väg till Mo Yans hemstad.

– När vi kom fram var det sent och helt öde, inte en kotte syntes till. Vi fick då höra att han förmodligen åkt till sin hemby, säger Lars Moberg.

Nobelpriset i litteratur 2012

Byn skulle bara ligga 15 minuter bort, men av en något oväntad orsak tog resan längre tid än de trott.

– Det låg majskolvar överallt. Det är tydligen höstskörd nu, så vi kom knappt fram, utan behövde preja majskolvarna med bilen. Men vid ett-tiden kom vi fram och bankade på plåtdörren som väckte Mo Yans bror.

Brodern ville bjuda in SVT på te, men Lars Moberg insisterade på att de inte hade tid, utan behövde få tag på Mo Yan.

En hjälpsam chaufför

Efter misslyckade försök att få tag på pristagaren via telefon fick de med sig en beskrivning om var brodern kunde befinna sig inne i staden. Men beskrivningen var odetaljerad och när de mitt i natten såg ett stort lägenhetskomplex, utan att veta i vilken lägenhet han bodde, gav de upp för natten.

Men vad de inte visste var att den chaufför som kört dem under kvällen inte gick och lade sig, utan själv stannade uppe för att göra egna eftersökningar.

– När vi kom upp på morgonen var chauffören utanför vårt hotell och sade att ”nu vet jag var han finns någonstans!”. Han hade själv letat reda på var han bodde.

Chauffören hade varit uppe i gryningstimmarna och hittat en bekant som hade skvallrat om var Mo Yan bodde. Och väl framme vid lägenheten var det en glad och samlad nobelpristagare som mötte dem.

– Han kom ut och var jättetrevlig och på gott humör. Det har sagts om honom att han inte är så tillmötesgående, men det var han i alla fall i morse. Han var på sitt soligaste humör och vi gjorde en lång och bra intervju.

Vilket intryck fick du av årets nobelpristagare i litteratur?

– Han var samlad och svarade genomtänkt och störde sig inte på våra få kritiska frågor. Jag fick ett sympatiskt och positivt intryck.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset i litteratur 2012

Mer i ämnet