Foto: SVT.

Jobbat gratis i flera år för Myrdals bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2011 har ett trettiotal frivilliga hjälpt Jan Myrdal att flytta 50.000 böcker och verk från hans gård i Västmanland till det som ska bli Jan Myrdals bibliotek i Varberg.

Jan Myrdals nya hem i Varberg är mitt i transformeringen till att bli ett forskarbibliotek med en stor mängd litteratur från skriftställaren och debattörens många resor och arbeten.

— Det här är fan ta mig inte revolutionärt, det här är gammalt, du måste gå till källorna. Du måste gå tillbaka till den nivå till vilket det hela sprids. Och det ger det här biblioteket en väldigt bra möjlighet både politiskt, litterärt och konstnärligt, säger Jan Myrdal.

Jobbar gratis för biblioteket

Olle Asp är en av ett trettiotal frivilliga som kommit från hela landet och, utan betalt, spenderar stor del av sin tid i Jan Myrdals hem i Varberg för att ställa i ordning det kommande biblioteket.

— Första gången jag var här nere i Varberg var det ett rum med konstlitteratur som var helt knökat. Det var som en sån där Rubiks kub. Det var hur många lådor som helst som skulle flyttas runt, säger Olle Asp.

För tillfället pågår en katalogisering i systemet Libris där varje verk ska registreras. En process som kan ta flera år.

Under tiden tar några av de frivilliga ledigt från sina jobb i perioder. Många sover också i biblioteket och spenderar kvällarna med att prata med Jan Myrdal över den gemensamma middagen.

— Jag hade en tanke för länge sen: ”tänk om man satt hemma i Jan Myrdals kök undrar hur den diskussionen hade varit.” Det är lite kul faktiskt, säger Olle Asp.

En samling med 50.000 verk

Biblioteket som kommer att vara en del av Jan Myrdals hem ska vara öppet för alla och innehåller en hel del ovanliga verk. Det är en stor samling original om politik och konst, resor och det finns till och med en stor pornografisk sektion.

— Eftersom våra intressen har varit ytterligt breda, katolska i ordets egentliga mening, finns här ett material som ligger långt förbi och långt vid sidan av den ordinarie kurslitteraturen. Det tror jag att du kan säga, säger Jan Myrdal.

Ordningen i biblioteket tillhör inte heller den vanliga strukturen utan är formad efter hur Jan Myrdal själv har arbetat med böckerna genom åren. Grundtanken är att intresserade ska ha närhet till sekundärlitteratur och att boktitlarna ska poppa fram för de nyfikna.

Är det inte lite tidskonsumerande?

— Ska du spara tid och gå genvägar så kommer du ju tvingas att gå den av professorerna upptrampande vägen, säger Jan Myrdal.

Flera års arbete återstår

Att det måste få ta tid kan också de frivilliga som hjälper Jan Myrdal vittna om. De har redan arbetat med att få upp biblioteket i tre år och förväntar sig att det kommer att ta flera år till innan det är klart.

Hur många är här av ideologiska skäl?

— Jag vet inte, jag tror att det är en ganska stor spridning. Det finns personer här som inte är vänster och som till exempel är aktiva i Svenska kyrkan, säger Olle Asp.

Men varför gör ni det?

— Det är för att bevara detta biblioteket. Hjalmar Branting hade också ett enormt bibliotek som spreds för vinden för ingen tog hand om det. Någon måste ta hand om allting efter att man dör. Det är jätteviktigt att det här bevaras för framtiden för här finns enorma skatter, säger Olle Asp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.