Regissören Farnaz Arbabi och manusförfattaren Jonas Hassen Khemiri. Foto: Saga Berlin/Press

Jonas Hassen Khemiris nya pjäs på turné

Publicerad

Författarens bok ”Jag ringer mina bröder” fick ingen chans på Augustpriset i år. Men nu sprids berättelsen från teaterscenerna.

I januari blir ”Jag ringer mina bröder” till teater, som planerat. Författaren Jonas Hassen Khemiri skrev en krönika med den titeln i december 2010, efter bombattentatet i centrala Stockholm. Sedan utvecklade han texten till en roman, som på grund av en miss hos Albert Bonniers förlag inte fick chans på något Augustpris i år.

”Väldigt trist” sa Jonas Hassen Khemiri till Kulturnyheterna, men han verkar inte låta sig nedslås av det. Just nu är han inne i en skrivperiod och den 18 januari blir det urpremiär för teaterpjäsen ”Jag ringer mina bröder”, med manus skrivet av författaren själv.

Regissör är Farnaz Arbabi, som bland annat låg bakom ”Hedwig and the Angry Inch” på Stockholms stadsteater och ”Måsen” på Backa teater.

Stor Sverigeturné och Londonbesök

Pjäsen kommer att spelas på Malmö stadsteater och sedan turnera med Riksteatern, till flera andra svenska orter. Exempelvis Umeå, Karlstad, Botkyrka, Älvsbyn, Eskilstuna, Göteborg och Skövde får besök.

Den svenska ensemblen ska även gästspela i London, eftersom Jonas Hassen Khemiris drama representerar Sverige i teaterprojektet Europe now. Projektet engagerar fem teatrar, som alla visar nyskrivna pjäser om livet i Europa i dag.

De gemensamma frågeställningarna för Europe now är: Vem kan/vill kalla sig europé? Är det intressant att prata om nationalitet i dag?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.