KB: Vi är fler böcker på spåren

Uppdaterad
Publicerad

Kungliga biblioteket är fler stulna böcker på spåren.
Det säger Jerker Rydén, verksjurist vid KB.
”Ambitionen är att alla ska tillbaka”, säger han.

Två böcker som stals från Kungliga biblioteket (KB) i Stockholm under 90- och 00-talet har hittats i USA, och ska nu lämnas tillbaka till Sverige.

Av de drygt 60 böcker som den så kallade KB-mannen stal från sin arbetsplats, markerar de nya fynden nummer fyra och fem att återlämnas till biblioteket.

Och fler kan det komma att bli.

”Är fler på spåren”

Enligt Jerker Rydén, chefsjurist vid KB, är man flera böcker, som startade sin vandring ut i världen genom en tysk auktionsfirma, på spåren.

– Utgångspunkten är att samtliga böcker ska återbördas. De är nationellt kulturarv, säger han.

– Just nu kan jag inte berätta så mycket om den processen som pågår. Det är ett långt och träget arbete. En polisman sa i förtroende att tillslut kommer samtliga böcker att vara tillbaka. Det var hans bedömning. Vi är fler böcker på spåren.

”Alternativet var att gå till domstol”

De böcker som nu lämnas tillbaka hittades i Tyskland och USA. En av dem – ett vetenskapsverk om ögats funktion – fanns i en samling hos ett av USA:s mest prestigefulla universitet.

Amerikanska federala polisen, FBI, har varit med och utrett fallet med de stulna, svenska böckerna. Enligt Jerker Rydén var det inga större problem att få tillbaka de två veck som nu ska återlämnas under en ceremoni i New York.

– Alternativet hade varit en formell rättsprocess. I USA får man inte köpa och förvärva stulna föremål. Det ligger i sakens natur att man föredrar att lämna tillbaka dem och göra en god gärning istället för att gå till domstol och förlora, säger han.

Värdet på de stulna böckerna som nu får komma hem är svårt att slå fast, enligt Jerker Rydén.

– Vi håller inte på med marknadsvärden, vi håller på med kulturhistoriska värden. De här kulturskatterna är oskattbara, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer