Jonas Hassen Khemiri, under abetet i ett klipprum på SVT. Foto: Rebecka Ljung

Khemiri blev praktikant på lokaltidning

Uppdaterad
Publicerad

”Majas vissla på vift”. Så lyder en av rubrikerna i Strengnäs tidning i dag – undertecknad av Jonas Hassen Khemiri, praktikant.

Nyhetsartiklarna i lokaltidningen följer ofta en ganska tydlig mall. Men tänk om tidningen skulle bjuda in en känd författare, med ett väldigt särpräglat sätt att använda svenska språket. Hur skulle texterna bli då? Och hur skulle författaren klara sig i den dagliga nyhetsfabriken?

Den frågan ställde sig redaktionen bakom SVT:s kulturprogram Babel. Och igår skickade de ut författaren och dramatikern Jonas Hassen Khemiri på ”prao”, på Strengnäs tidning. Kulturnyheterna har träffat författaren i klipprummet och frågat hur det kändes på praktiken:

– Det kändes ganska nervöst innan, för det här är så otroligt långt från min vardag. Jag är mycket av en storstadsmänniska, som har fördomar om mindre städer. Men de var väldigt trevliga på redaktionen, säger Khemiri.

Ovant att skriva mot deadline

Jonas Hassen Khemiri är känd för romaner som ”Ett öga rött” och ”Jag ringer mina bröder” – som egentligen är en teaterpjäs och nyligen hade premiär på scenen. Men på Strengnäs tidning fick han ta sig an något helt nytt.

– Jag fick i uppdrag att skriva ett rep, som de säger, om en båtvissla som hade trillat av ångåten. Det var väldigt ovant att skriva på tid och väldigt ovant att inte få hitta på.

Det var inga fria händer

Om inte artikeln om ångbåten Maja hade avslutats med signaturen ”Jonas Hassen Khemiri, praktikant” så vore det nog svårt för prenumeranterna att lista ut vem som ligger bakom alstret. Redaktören sa nej till Khemiris idé om hur han skulle utforma texten.

– Jag trodde att de skulle ge mig friare händer, men det var tvångströja. Jag hade en idé om att väva ihop berättelsen om ångvisslan med Syrien. Och om att skriva bara en enda lång mening. Men då sa chefen: ’Det ska du inte göra’. Av respekt för läsarna, som kanske är väldigt intresserade av berättelsen om ångvisslan, så fick jag inte göra det.

12 gånger blir ”kämpigt”

Jonas Hassen Khemiris äventyr slutar inte här, utan han ska placera sig i ytterligare 11 språkliga miljöer där han inte hör hemma. Han ska bland annat skriva en predikan, författa en politisk motion och jobba för Nationalencyklopedin. Han konstaterar att det kommer bli ganska kämpigt att ”radera sig själv från texten” igen.

Babel följer med på alla praktikplatserna, och det finns ett slags pedagogisk tanke bakom resan, förklarar Babel-redaktören Johan Scheele:

– Vi på Babel tycker att Jonas är en av Sveriges mest intressanta författare, och det är intressant att se en författare som möter ett annat språkligt sammanhang. Alla skriver ju, och Babel är ett program om text i alla dess former. Då är det roligt att få visa upp olika texter som skrivs runt om i Sverige – även de 'osynliga' texterna. Och Jonas är väl en fantastisk guide på den resan.

”Tänk om jag förlorar förmågan?”

Hur kommer då dessa utflykter i verkligheten att påverka Jonas Hassen Khemiris författarskap? Kanske slutar det med en ny karriär...

– Alla mina erfarenheter sipprar in på något sätt. Jag kan tänka mig att nästa novell jag skriver kommer att handla om ångbåtar. Förhoppningsvis vässar jag mina språkliga verktyg genom det här. Fast ja, tänk om jag efter den här serien har förlorat min förmåga som författare. Det vore också en story. De sa att jag kan få praktikplats på Strengnäs tidning i framtiden. Så det är ju en alternativ lösning i så fall.

Den 10 mars har Babel säsongspremiär i SVT. Då får tittarna följa med Jonas Hassen Khemiri på tidningspraktiken. Därefter kommer ett nytt avsnitt varje vecka, i samma program.

Uppdatering 11/3: Nu kan du läsa hela Jonas Hassen Khemiris artikel från Strengnäs tidning här.

Så skrev Jonas Hassen Khemiri:

Såhär börjar Jonas Hassen Khemiris berättelse om ångbåten Maja och visslan som plötsligt trillade av:

”Ute på isen vid kajen i Mariefred står ett tiotal män och en neongul svävare från sjöräddningssällskapet. Det var här det hände, i augusti 2012. Ångbåten Maja närmade sig kajen och kaptenen signalerade ankomst med båtvisslan. Men i stället för den klassiska ångbåtstonen som har ljudit från båten ända sedan premiärturen 1903 så hördes ett väsande och ett plums.”

Källa: Strengnäs tidning, 12 februari 2013

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.