Inget Augustpris till Jonas Hassen Khemiri

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Jonas Hassen Khemiris senaste bok kan inte få Augustpriset. Orsak? En miss hos förlaget.

På måndag presenteras de nominerade till Augustpriset 2012. Det kända litteraturpriset delas ut varje år i tre kategorier, för att belöna de bästa nyutkomna böckerna på svenska.

Men en sak är klar redan nu: Jonas Hassen Khemiri kommer inte att få någon utmärkelse för boken ”Jag ringer mina bröder”.

Augustpriset

Bytte nyligen förlag

Förklaringen kommer i ett pressmeddelande från Albert Bonniers förlag. Förlaget förklarar att Jonas Hassen Khemiris bok inte har blivit anmäld till Augustpriset på grund av en ”oförlåtlig miss i förlagets rutiner”. Förlaget ber skriftligen Khemiri om ursäkt, och skriver att de är mycket stolta över boken.

Alla svenska bokförlag kan anmäla böcker till Augustpriset. Därefter väljer en särskild nomineringsjury ut bidragen som kan vinna. Khemiri har nyligen bytt förlag, från Norstedts till Albert Bonniers.

”Den mänskliga faktorn”

Jonas Axelsson, litterär chef på Albert Bonniers förlag, förklarar misstaget lite närmre:

– Det var den mänskliga faktorn. Vi brukar i regel anmäla alla böcker vi ger ut av svenska författare, men det brast i rutinen och vi upptäckte misstaget när det var för sent. Jag kan inte gå in mer specifikt än så, för jag vill inte hänga ut någon, säger han till Kulturnyheterna.

Jonas Hassen Khemiri är kanske mest känd för sin roman ”Ett öga rött” från 2003. Han har inte fått Augustpriset tidigare, men han har bland annat tagit emot P O Enquists pris och Ibsenpriset. Den 26 november avslöjas årets vinnare på Augustgalan, i Stockholms Konserthus.

Läs här vad författaren själv säger om förlagets miss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Augustpriset

Mer i ämnet