Kjell Westö Foto: TT

Kjell Westö prisas för ”Hägring 38”

Uppdaterad
Publicerad

Finländske författaren Kjell Westö får Nordiska rådets litteraturpris för romanen ”Hägring 38”.

Juryn skriver i sin motivering: ”Nordisk Råds litteraturpris tilldelas den finländske författaren Kjell Westö för romanen ”Hägring 38” som på stämningsmättad prosa levandegör ett kritiskt ögonblick i Finlands historia med bäring på vår samtid.”

”Hägring 38” behandlar det finska inbördeskriget och det är ett krig som länge varit svårt att prata om i Finland, menar Westö.

– Det är inte tabu längre, men fram till nyligen var det känsligare att prata om det än om de andra krigen i Finlands historia. Alla krig lämnar djupa spår men ett krig mot en yttre fiende kan svetsa samman ett land. Ett inbördeskrig söndrar, säger han till Kulturnyheterna.

Vilka reaktioner har boken väckt?

– Jag kan känna när jag åker runt och talar om ”Hägring 38” och även min andra bok där jag behandlar kriget att det är ett känsligt ämne. Men jag har blivit positivt överraskad av de diskussioner jag har kunnat föra med mina läsare. Även med de som har en annan tolkning av kriget.

– Det är viktigt att vi nu kan prata om denna mörka period i Finlands historia. Om fyra år har det gått hundra år, säger han till SVT.

Prisad barnbok

Under prisgalan i Stockholms stadshus delades också pris ut till bästa barn- och ungdomsbok. I år gick priset till den norske författaren Håkon Øvreås och illustratören Øyvind Torseter för boken “Brune”.

På fredag kväll sänder SVT Nordens bästa – ett program där alla vinnare på galan intervjuas av Jessika Gedin och Kristofer Lundström.

Benedikt Erlingsson och Friðrik Þór Friðriksson fick Nordiska rådets filmpris för ”Om hästar och män”

Håkon Øvreås och Øyvind Torseter fick Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2014 för ”Brune”

Simon Steen-Andersen fick Nordiska rådets musikpris 2014 för ”Black Box Music”

Kjell Westö fick Nordiska rådets litteraturpris 2014 för ”Hägring 38”

Reykjavík kommun mottog Nordiska rådets natur- och miljöpris

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordiska rådets kulturpris 2014

Mer i ämnet