Kent Werne tittar bland annat på den populära konspirationsteorin om Illuminati i sin nya bok Allt är en konspiration. Foto: Ordfront/Jan-Åke Eriksson

Konspirationsteorier blir allt vanligare – ny bok utforskar varför

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på Olof Palme, klimatet, vaccinationer, 11 september, och nu senast bilbränderna i Göteborg är några av alla ämnen som det sprids konspirationsteorier kring. Journalisten och författaren Kent Werne, aktuell med boken Allt är en konspiration, har djupdykt i konspirationsteoriernas värld för att försöka förstå varför de i vissa tider – som just nu – får allt starkare fäste.

– Det är en helt annan situation än vad vi hade för 20-30 år sen. Nu för tiden finns det lättillgängligt för gemene man på nätet, sociala medier framförallt och man möts av det kanske varje dag om man är i rätt ekokammare eller bubbla, säger Kent Werne.

Gränsen mellan systemkritik och konspirationstänkande är inte alltid helt solklar, men det finns vissa skillnader menar Kent Werne.

– Man ser dolda, medvetna krafter bakom saker medan de som kritiserar makten eller har en systemanalys snarare ser även makthavarna som en del av systemet.

Allt vanligare fenomen

Och just tron på en medveten konspiration blir allt vanligare. I USA oroar sig en tredjedel av befolkningen för en tyrannisk världsregering. Här i Sverige misstänker en tiondel att hemliga sällskap som Illuminati styr från kulisserna.

– En del dras till det här för att de gillar att upptäcka saker som andra inte har upptäckt. Det kan vara rätt excentriska figurer som vill vara unika och som vill frälsa världen med sin nyväckta kunskap, man har vaknat.

– Sen finns det många som tar till konspirationsteorier som ett sätt att ordna upp en kaosartad tillvaro, då får man en adress på sin oro och rädsla.

Social oro del av förklaringen

Och det är i tider av social oro och växande klyftor mellan olika samhällsgrupper som konspirationstänkandet ökar, menar han.

– Det kan man se i Sverige idag till exempel kring migration, många känner sig hotade av invandringen och tror på konspirationsteorin Eurabia till exempel – att muslimerna egentligen är här för att invadera Sverige och ockupera landet.

Konspirationstro bakom terror och folkmord

Många konspirationsteorier är harmlösa menar Kent Werne – som idén att månlandningen aldrig ägt rum. Men han ser också ett skrämmande mönster från Adolf Hitler, till Usama Bin Ladin, till Anders Behring Breivik. Alla har gemensamt att de agerat mot en föreställd fiende som hotat den egna existensen.

– De farligaste konspirationsteorierna är de som pekar ut folkgrupper eller religioner som fienden eller ondskan. Det blir väldigt tydligt i den nazistiska myten om den judiska världskonspirationen. Den fick enormt genomslag i Europa och fick till slut konsekvensen att nazisterna genomdrev förintelsen, säger Kent Werne:

– Det är svårt att förstå förintelsen utan att ta i beaktelse att man trodde att världen styrdes av judar och att Tyskland var hotat av det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.