• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Foto: TT

Krisen i tryckeribranschen växer

Momshärvan i tryckeribranschen fortsätter att skapa problem. Nu tvingas ett av Sveriges största tryckerier, Sörmlands Grafiska, i konkurs. Det bekräftar företagets vd Seppo Rantala för SVT Nyheter Sörmland.

Ett av Sveriges mest anlitade tryckerier tvingas nu i konkurs efter beskedet om att de måste betala tillbaka miljonbelopp efter den förändrade tryckerimomsen.

– Ja, det stämmer. I övrigt har jag inga kommentarer, säger Seppo Rantala, vd för Sörmlands Grafiska, till SVT Sörmland.

Klarar inte momskraven

Bakgrunden till konkursen ska vara skulder på omkring 70 miljoner kronor till ett 20-tal kunder. Skulderna kommer ur momstvisten, där Sörmlands Grafiska blev skyldiga att i efterhand kompensera förlag efter en sänkt momssats.

– Det är tragiskt, inte bara för våra medlemmar utan för hela Katrineholm. Vi hoppas på en snabb lösning och att vi får fortsätta som företag, sägerCamilla Lundh, klubbordförande för facket GS vid Sörmlands Grafiska, till SVT Sörmland.

– Men vi är oroliga för att inte finns köpare och att det är svårt att hitta köpare som vågar satsa i den här branschen.

Vad som händer med de cirka 200 anställda är fortfarande oklart. Företaget hoppas på att kunna sälja verksamheten vidare, något som enligt konkursförvaltaren inte är omöjligt.

Väntat besked

Sveriges Tidskrifter, som varit en av de drivande parterna i konflikten, säger till tidningen Resumé att beskedet är väntat. Nu kräver man att Skatteverket går in och kompenserar Sörmlands Grafiskas kunder.

– Sveriges Tidskrifter har längs hela resan drivit linjen att kunderna inte ska drabbas av statens schabbel med tryckerimomsen, säger Kerstin Neld, vd för Sveriges Tidskrifter, till Resumé.

– Ett momssystem ska vara neutralt och inte drabba kunder med en massa onödiga kostnader med att driva in skulder från tryckerierna, fortsätter hon.

Sveriges Tidskrifter ska i början på nästa vecka skicka ut en guide till sina medlemmar om tryckerier man kan vända sig till när Sörmlands Grafiska upphör sin verksamhet.

Momshärvan i tryckeribranschen:

Visa

Efter en dom i EU-domstolen 2010 ändrades momsen för tryckeritjänster från 25 till 6 procent retroaktivt för perioden 2004 – 2007, vilket innebar att flera tryckerier fick tillbaka mellanskillnaden. Totalt rör det sig om 3,3 miljarder kronor.

Sedan dess har en komplicerad härva av konflikter uppstått då förlag och tidskrifter krävt att få tillbaka pengarna. Kort före jul fick förlagen rätt i högsta domstolen, något som skapat en ekonomisk kris för flera svenska tryckerier.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer