Omslaget till ”Till vildingarnas land”, nummer tre på BBC:s topplista. Foto: AP/TT

Här är världens bästa barnböcker

Uppdaterad
Publicerad

Kritiker från några av världens mest prestigefulla medier listar barnlitteraturens främsta verk. Narnia, vildingar och en särskilt fantastisk liten gris står i fokus, men lyckas Pippi Långstrump ta sig upp i topp?

Hur fastslår man vilken som är den bästa barnboken genom tiderna? Den frågan ställdes BBC:s litteraturkritiker Jane Ciabattari inför när hon fick i uppdrag att ta fram litteraturhistoriens främsta barnböcker som finns utgivna på engelska.

Kritikernas val

För att få svar lät Ciabattari kritiker och redaktörer från några av världens mest prestigefyllda engelskspråkiga medier, bland andra Sunday Times, amerikanska NPR, The New Oxford Companion to Children's Literature och Time Magazine sammanställa listor över sina personliga favoriter. 

Nu har kritikernas kandidater resulterat i en slutgiltig topplista, där klassiker som Lewis Carrols ”Alice i underlandet” och A.A Milnes ”Nalle Puh” trängs med mer samtida favoriter som Maurice Sendaks ”Till vildingarnas land” och Ursula K Le Guins ”Trollkarlen från Övärlden”.

Wilbur mest fantastisk

Herre på täppan blev EB Whites ”Fantastiska Wilbur” från 1952. Berättelsen om grisen Wilbur och den kloka spindeln Charlotte har sålt i över 45 miljoner exemplar och är en av världens mest lästa barnböcker. I Sverige har den dykt upp i flera inkarnationer, bland annat med titeln ”Min vän Charlotte” i nyöversättningen från 2006.

– Om jag var tvungen att skicka ut en rymdkapsel till en avlägsen galax med en bok som skildrar den mänskliga tillvaron i all sin komplexitet, så skulle jag välja Whites mästerverk om vänskap, sorg, uppgivenhet och dödlighet, skriver NPR-kritikern Maureen Corrigan om boken.

BBC:s lista över tidernas bästa barnböcker:

1. EB White – ”Fantastiska Wilbur” (1952)

2. CS Lewis – ”Häxan och lejonet” (1950)

3. Maurice Sendak – ”Till vildingarnas land” (1963)

4. Lewis Carroll – Alice i Underlandet” (1865)

5. Louisa May Alcott – ”Unga kvinnor” (1868)

6. Antoine de Saint-Exupéry – ”Lille prinsen” (1943)

7. AA Milne – ”Nalle Puh” (1926)

8. Roald Dahl – ”Kalle och chokladfabriken” (1964)

9. Ursula K Le Guin – ”Trollkarlen från Övärlden” (1968)

10. Madeleine L'Engle – ”Ett veck i tiden” (1962)

11. Laura Ingalls Wilder – ”Lilla huset på prärien” (1935)

* Årtal i parentes visar ursprungligt utgivningsår på originalspråk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.