• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Ulrika Milles, litteraturkritiker på Kulturnyheterna. Foto: SVT

Kulturcheferna om den tomma stolen i Svenska akademien

Uppdaterad
Publicerad

Augustprisad författare, genusvetare och en före detta pressombudsman finns bland förslagen.

På fredag har den Svenska akademiens sin årliga högtidssammankomst. Då ska den nya ledamoten Sara Danius officiellt tillträda men samtidigt står ytterligare en stol tom.

Tidigare i höstas avled konstkritikern Ulf Linde och processen att utse hans efterträdare på stol nummer 11 väntas ta två-tre månader.

Att välja in en ny ledamot inleds med att Svenska akademien slår fast vad den behöver. Denna kulturinstitution grundades av Gustav III 1786 och har som uppgift att främja svenska språket och litteraturen.

Mest författare och professorer

Förr i tiden har det suttit ämbetsmän och politiker på stolarna i akademien. FN:s generalsekretarere Dag Hammarskjöld är en tidigare ledamot till exempel. I dag är vanligast att författare och professorer tar plats bland de aderton.

Men vad är då akademien i behov av nu?

– På ett sätt skulle man vilja att dom skulle få nåt dom redan hade. Ulf Linde var väldigt speciell. Autodidakt, inte akademiskt utbildad. Tänkte fritt och eget, säger Ulrika Milles, litteraturkritiker, som också skrivit en kulturkommentar om vad Svenska akademien behöver.

Kulturnyheterna bad kulturcheferna på Sveriges fyra största dagstidningar att komma med förslag.

Daniel Sandström, kulturchef Svenska dagbladet:

– Det beror på vilken kompetens akademien söker. Vill man ha någon med snille och smak skulle jag titta på Sigrid Combuchen, en självständig skribent och litteraturläsare som har ett alldeles unikt förhållningssätt till språket.

– Men om man behöver en översättare, en annan viktig grupp, som kanske är lite underrepresenterad i akademien skulle jag säga Anders Bodegård eller Jan Stolpe. Båda enormt kvalificerade med internationell kompetens.

Åsa Linderborg, kulturchef Aftonbladet:

– Jag tror att det blir Klas Östergren. Jag tror att akademien behöver ha en författare med strålglans, en författare som väldigt många läst. En bred författare som är intresserad all sorts litteratur, en jätteduktig dramatiker och bra översättare.

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter:

– Jag hoppas att platsen går till en ämbetsman den här gången. Då hoppas jag på Hans Gunnar Axberger, tidigare bland annat justitieombudsman och allmänhetens pressombudsman och en intellektuell välskrivande ämbetsman av den gamla skolan.

Jens Liljestrand, tf kulturchef Expressen:

– Jag tycker att Tiina Rosenberg borde väljas in. Akademien har överlevt så här länge och blivit en så pass viktig institution genom att kombinera traditionalister med radikala och nyskapande krafter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.